Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian a declarat că „operatorul independent provizoriu” al sistemului de transport al gazelor naturale, stabilit prin decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), este „o companie cu capital majoritar românesc”. Despre aceasta deputatul PAS a vorbit într-un interviu pentru „Punctul pe Azi” de la  TVR Moldova, în contextul în care povestea despre proiectul privind separarea și certificarea operatorilor de transport al gazelor naturale, aprobat în prima lectură.

„Acum ce am introdus noi în lege este că s-a introdus un temei de a retrage licența pentru un operator care nu respectă cerințele de a funcționa ca și companie independentă. Acea companie este controlată de Moldovagaz și, evident, că nu vedem pași foarte rapizi, evident, că aici statul intervine și stabilește un operator independent. Apropo, astăzi ANRE a stabilit ca acest operator independent este  Vestmoldtransgaz, companie cu capital majoritar românesc”, a relatat Marian.

El a mai spus că „această companie, care a fost desemnată, are trei luni până în septembrie să finalizeze toate procedurile”.

„Momentul în care acest proces se va finaliza, atunci vom ușura substanțial calea pentru alți furnizori să intre pe piață. Asta înseamnă că operatorul independent de gaze naturale în transport va decide cu cine face contract, va răspunde de aceste aspecte. Este un angajament pe termen lung pe care noi ni l-am asumat încă în Acordul de Asociere”, a mai menționat deputatul, exprimându-și convingerea că „acest proces   de separare va întări cu siguranță independența energetică a Republicii Moldova”.

Pe 10 iulie, ANRE a aprobat hotărârea cu privire la „desemnarea provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova”.

„Hotărârea aprobată vine să prevadă mecanisme și acțiuni treptate care urmează a fi aplicate de către ambii operatori ai sistemului de transport al gazelor naturale, în vederea asigurării unei eventuale preluări de către SRL „Vestmoldtransgaz” a rețelelor de transport a gazelor naturale aflate în gestiunea SRL „Moldovatransgaz”. Data preluării fizice și documentare a activității de operare a întregului sistem de gaze naturale din republică de către SRL „Vestmoldtransgaz” ar putea fi 19.09.2023”, a comunicat ANRE.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.