Companiile aeriene vor fi obligate să transmită Poliției de Frontieră toate datele despre pasageri. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și propus spre consultări publice.

Potrivit autorităților, măsura respectivă este necesară pentru consolidarea capacităților entităților publice în lupta cu terorismul și criminalitatea, relatează deschide.md

„Luptătorii teroriști străini reprezintă o amenințare acută și în creștere la adresa păcii și securității internaționale. Activitățile lor pot crește intensitatea, durata, insolubilitatea și imprevizibilitatea conflictelor și reprezintă o amenințare gravă pentru statele lor de origine, statele pe care le tranzitează și statele în care călătoresc, precum și statele învecinate cu zonele de conflict armat din care acei luptători sunt activi”, susțin reprezentanții MAI.

Potrivit MAI, colectarea și utilizarea informațiilor despre pasageri va permite identificarea persoanelor de interes, înainte ca aceștia să ajungă la punctul de trecere a frontierei.

Datele despre pasageri vor fi colectate de către Unitatea de Informații despre Pasageri – o nouă instituție care va fi creată în cadrul IGPF.

MAI precizează că informația va fi prezentată nu doar despre pasageri, dar și despre membrii echipajului, lucru prevăzut de instrumentele juridice internaționale.

sursa: deschide.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.