Igor Klipii, unul din liderii Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), fost ambasador și ex-Secretar general-adjunct al Parlamentului, a lansat critici dure la adresa guvernării pentru lipsa transparenței în mai multe chestiuni de interes public major. Politicianul a exemplificat prin lipsa de comunicare în procesul de adoptare a legilor SIS, în investigarea atacului armat de la aeroport când au decedat două persoane, dar și prin contractele secrete încheiate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).
„Organizațiile nonguvernamentale care nu pot fi pasibile de apartenență politică, ele spun că numai 9% din legislația care se adoptă în Republica Moldova trece procesul de dezbateri publice, iar procedura de dezbateri publice este obligatorie. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că se iau decizii semitransparente. Suntem noi în drept să presupunem că aceste decizii sunt cu interese? Da”, a declarat Klipii la emisiunea „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Totodată, el a amintit despre cum a fost adoptat pachetul de legi cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, criticat dur de Comisia de la Veneția.
„Luăm altceva. Luăm legislația care a fost pe SIS. Noi am criticat. Hai că noi suntem de neglijat. Au venit instituții europene, avizate să dea opinii pe aceste lucruri care le-au criticat dur – mai dură critică cred că nu a fost, începând cu Comisia de la Veneția, cu cei de la GRECO ș.a.m.d. În ciuda acestor critici, carul merge prin inerție mai departe, nicio reacție”, a relatat politicanul.
În opinia sa, cazul de la aeroport este „secretizat”, iar raportul promis despre investigarea acestuia nu a fost prezentat.
„Iată avem cazul acesta care s-a întâmplat la aeroport – secretizat. Noi doar înțelegem că lucrurile acolo nu sunt foarte bine. S-a promis un raport – sâmbătă trebuia să fie, n-a fost… Și tot așa, și tot așa, în oricare domeniu noi avem o situație de lipsă de comunicare. Dar lipsa de comunicare înseamnă ascunderea unor fapte – fie conștient, fie inconștient”, a menționat Igor Klipii, adăugând că este obligatoriu ca guvernarea să comunice, or „legislația nu sugerează, dar obligă”.
Totodată, el a invocat și deciziile luate de CSE, care sunt „în ceață”, în opinia sa.
„Noi avem o Comisie de stări excepționale care votează într-o veselie fel de fel de contracte și acorduri. Noi avem contracte semnate care rămân secrete, inclusiv cu cele de livrare a gazelor, noi avem fel de fel de lucruri care sunt gestionate într-o ceață totală”, a rezumat Klipii.
Până la momentul difuzării acestei știri, declarațiile sale nu au fost comentate în public de serviciile de presă ale Guvernului, Președinției, Parlamentului, PAS.