Luna iulie 2023 ar putea fi declarată cea mai fierbinte lună din ultimele „sute, dacă nu mii de ani” la nivel mondial, a declarat climatologul-şef al NASA, potrivit Agenției France Presse, preluată de Agerpres.

În luna iulie, au fost înregistrate mai multe recorduri de căldură, conform analizelor efectuate de două instrumente de monitorizare, dezvoltate de Uniunea Europeană și Universitatea din Maine, Statele Unite. Acestea combină datele obținute de la sol și din satelit pentru a crea modele care furnizează estimări preliminare ale temperaturilor înregistrate în diferite regiuni. Deşi cele două instrumente diferă uşor, tendinţele de creştere a temperaturilor sunt clare şi urmează să fie reflectate în rapoartele lunare ale agenţiilor americane, a declarat Gavin Schmidt, climatologul-şef al NASA.

Observatorul european Copernicus a atras atenția deja că lumea este pe cale să înregistreze cea mai fierbinte lună iulie de la debutul măsurătorilor, după o lună iunie deja record.

Fenomenele actuale sporesc probabilitatea ca 2023 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată. O astfel de probabilitate este în prezent de 50-50, potrivit calculelor lui Gavin Schmidt. Alţi oameni de ştiinţă estimează însă o probabilitate de până la 80%, a adăugat acesta.

„Preconizăm că 2024 va fi un an şi mai cald, deoarece îl vom începe cu fenomenul El Nino care se acumulează în acest moment şi care va atinge punctul culminant spre sfârşitul acestui an”, a mai spus climatologul-şef al NASA.

El Nino este un fenomen meteorologic ciclic care îşi are originea în Oceanul Pacific şi care determină o creştere a temperaturilor la nivel global, însoţită de secetă în unele părţi ale lumii şi de precipitaţii abundente în altele.

libertatea.ro

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.