Sezonul de vânzare a prunelor locale pe piața moldovenească în 2023 a început la jumătatea lunii iulie, adică cu aproximativ două săptămâni mai târziu decât anul trecut, care, după condițiile meteorologice și perioada de coacere a fructelor, a fost aproape de media de referință.

Prețul de pornire pentru aceste fructe a fost unul dintre cel mai ridicat din ultimii cinci ani – în medie, aproximativ 15 lei/kg (0,83 dolari/kg). O situație similară a fost observată doar în 2019, cînd, la începutul sezonului, fermierii au solicitat un preț mare pentru prune din cauza pierderilor mari de fructe din cauza înghețului.

Cu toate acestea, și atunci, și acum, prețurile ridicate pentru prunele timpurii nu au durat foarte mult. La sfârșitul săptămânii trecute, prețul angro al prunelor în Chișinău a scăzut sub 7 lei/kg (0,39 dolari/kg). Potrivit analiștilor EastFruit, acest lucru avut loc din mai multe motive.

În plus, nici vânzările de export nu pot susține încă prețurile prunelor în Moldova. Ele există deja, dar volumele sînt încă mici. Pe piețele Rusiei și Belarusului sînt exportate doar loturi mici de prune moldovenești de soiuri timpurii și cele mai bune, dar la prețuri minime (datorită cursului de schimb ridicat al rublei). Pentru exportul în România, pruna moldovenească este achiziționată deocamdată doar pentru prelucrare (distilare) la un preț de 3 – 3,5 lei/kg (0,17-0,19 USD/kg). În principiu, din punct de vedere istoric, un astfel de preț pentru prunele industriale poate fi considerat destul de bun. Dar cumpărătorii români mizează pe achiziționarea de prune cu un nivel ridicat de zahăr, dar în Moldova astfel de prune sunt încă puține.

noi.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.