Din cauza condițiilor meteo nefavorabile din primăvară şi vară, fermierii vor culege mai puţine fructe în acest an. Nucile de migdal sunt surse bogate de proteine, acizi grași Omega 3, iar un kilogram costă cel mult 250 de lei.

Simion Cerneanu are o livadă de migdale în satul Drăguşeni, raionul Străşeni. În acest an se aşteaptă la o recoltă mai mică faţă de toamna trecută.

“Nu este o cultură profitabilă. Un an rodesc, iar doi sau trei nu rodesc din diferite pricini. Îngheţurile de primăvară aduc cele mai mari daune. Anul acesta nu au fost îngheţuri, dar a fost frig şi nu s-au dezvoltat migdalele. O să avem cred că de vreo şase ori mai puţine decât în anul trecut”, spune Simion Cerneanu.

Cea mai mare parte a recoltei de migdale este pentru export.

“Soiurile sunt cu coaja nici dură, nici subţire şi maşinele de procesat nu le pot procesa. Din acest motiv suntem nevoiţi să le uscăm cu coaja asta verde împreună şi după manual să le curăţăm. Acestea de anul trecut le-am exportat în Uzbekistan majoritatea şi puţin în Azerbaidjan. Cele care au mai rămas şi nu am putut forma un camion, avem utilaj de procesat, facem miez şi le vindem pe piaţa internă”, a mai adăugat agricultorul

Potrivit Ministerului Agriculturii, în Republica Moldova sunt peste 400 de hectare de livezi de migdali.

noi.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.