Ilan Șor: întrebări privind contractul cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, la care guvernarea nu a oferit răspunsuri


«De ce oamenii de pe malul drept trebuie să plătească $1.600 pentru gazul natural, în timp ce gazul ieftin de $785 merge pe malul stâng? De ce se furnizează toate cele 177 de milioane de metri cubi de gaze naturale Transnistriei pentru decembrie, dacă doar 60 de milioane de metri cubi ar fi suficienți pentru a produce cantitatea necesară de energie electrică pentru malul drept? De ce a semnat Spînu un contract de cumpărare cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan la un preț de $73 pe MW/h, dacă până acum am plătit $62,5, iar prețul de producție este de maxim $30? Cum se explică această creștere de 17%? Sunt întrebări la care guvernarea nu a oferit oamenilor răspunsuri», a afirmat, în această dimineață, pe pagina sa de pe Telegram, liderul Partidului „ȘOR”.

Potrivit politicanului, oamenii trebuie să știe că ”sunt furați”.

Totodată, el crede că autoritățile au revenit la relațiile comerciale cu Centrala de la Cuciurgan, deoarece partenerii străini ”nu le-au oferit banii pe care au mizat”.

«Până acum, Republica Moldova a cumpărat gaze pe bursele internaționale la prețul de $1.600 pentru mia de metri cubi. O parte a fost depozitată în România și Ucraina. De asemenea, a cumpărat energie electrică de la bursele din România la prețuri de peste 400 de euro pe MW/h. O mică parte – aproximativ 20% – ne-a fost furnizată la un preț de $90 pe MW/h, dar aceasta a fost mai mult o măsură temporară. Pe viitor, aprovizionarea țării cu energie electrică trebuia realizată exclusiv prin achiziții costisitoare. …Însă, odată cu venirea iernii, Moldova a fost lăsată singură cu problemele sale, iar guvernarea, „într-o singură zi a abandonat independența energetică și a devenit „pragmatică”, concluzionează Ilan Șor.

Contractul de livrare a energiei electrice pentru luna decembrie dintre SA Energocom și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MoldGRES) a fost semnat pe 3 decembrie.

”Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a anunțat ulterior președinta Maia Sandu.

La momentul redactării acestei știri, serviciile de presă ale Guvernului, administrației prezidențiale nu au comentat declarațiile lui Ilan Șor.

telegram

facebook


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne