Igor Șarov: Reîntoarcerea la şcoală se va face în trei etape


Reîntoarcerea la şcoală în această toamnă va arăta diferit faţă de anii trecuţi şi se va desfăşura în trei etape: pregătirea instituţiilor, adaptarea elevilor şi cadrelor didactice la noile condiţii în contextul pandemiei şi cea de-a treia, de bază, organizarea eficientă a procesului educaţional în siguranţă. Acest lucru l-a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, în cadrul unui briefing de astăzi, la care a prezentat reglementările speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar. 

Potrivit ministrului, în noul an şcolar, toţi participanţii la procesul de studii vor avea obligaţii comune. Pentru aceasta au fost elaborate planuri şi instrucţiuni, necesare asigurării normelor sanitar-epidemiologice, luând în considerare particularităţile de gen, fiziologice şi de sănătate ale elevilor.

Oficialul a menţionat că, în prezent, toate instituţiile de învăţământ preuniversitar din ţară au ales modelul de reluare a procesului educaţional în anul de studii 2020-2021, din cele şapte scenarii, propuse de MECC în luna iulie. Potrivit ministrului Educaţiei, din cele 1249 de şcoli din ţară 769 (circa 63%) au ales prezenţa fizică la ore a 100% de elevi. Alte 119 instituţii (cca 9,8%) au ales modelul doi – învăţarea în două schimburi, celelalte opţiuni cum ar fi învăţarea combinată, învăţarea de tip hibrid, pe grupe, zilnic, învăţarea alternantă, săptămânal, şi învăţarea mixtă, fiind alese de mai puţine şcoli.

Totodată, învăţarea la distanţă de tip online nu va fi aplicată la 1 septembrie de nici o instituţie de învăţământ şi va rămâne o soluţie doar pentru situaţiile excepţionale.

„Vom asigura o comunicare permanentă, deschisă şi constructivă între profesori, părinţi şi elevi, pentru informare, consultare şi decizii. Părinţii au un rol esenţial în grija noastră comună pentru sănătatea copilului şi în triajul epidemiologic zilnic ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului şi să decidă trimiterea sau nu a acestuia la şcoală”, a subliniat Igor Şarov.

Anterior, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus mai multe metode pentru reluarea procesului de studii în anul şcolar 2020-2021, ţinând cont de măsurile sanitar-epidemiologice, a întreprins mai multe măsuri pentru dotarea şcolilor din ţară, inclusiv a elevilor şi pedagogilor, cu echipament IT în caz de studii online şi a desfăşurat achiziţiile necesare pentru asigurarea instituţiilor de învăţământ cu dezinfectanţi, produse de igienă, utilaj bactericid şi de triere a virusului.

sursa: www.moldpres.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne