Guvernul PAS al Maiei Sandu bagă țara în datorii


Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat cererile Moldovei pentru un program de reformă economică în cadrul aranjamentelor Facilității extinse de credit (ECF) și Facilității Fondului extins (FEP). Aprobarea acestor solicitări permite efectuarea plății de circa 84,4 milioane USD (57,2 milioane DST). Plățile totale preconizate în cadrul acordurilor ECF/EFF pe 40 de luni ale Moldovei s-ar ridica la aproximativ 590,6 milioane USD (400,0 milioane DST), se arată în comunicatul oficial al FMI, transmite telegraph.md.

În urma discuțiilor în Consiliul executiv, domnul Kenji Okamura, director general adjunct și președinte interimar, a făcut următoarea declarație:

„Autoritățile moldovenești au făcut progrese lăudabile în reabilitarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la energie au încetinit activitatea economică, au intensificat riscurile de scădere și au complicat elaborarea politicilor. În timp ce asistența financiară de urgență din partea partenerilor internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, cu guvernanță de lungă durată și slăbiciuni structurale care inhibă convergența veniturilor. În acest context, programele susținute de FMI în cadrul Fondului extins și al Facilității extinse de credit au trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post-pandemie; în al doilea rând, să abordeze nevoile stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, să consolideze guvernanța și cadrele instituționale ale Republicii Moldova”.

sursa: telegraph.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne