În  condițiile în care Guvernul nu poate achita fermierilor cele 700 de milioane de lei pierderi, ar putea soluționa problema agricultorilor prin acoperirea TVA și a accizelor. Însă Guvernul nu vrea. Opinia aparține expertului Alexandru Cuznețov, exprimată la emisiunea „TEMA” de la postul TV „Primul în Moldova”.

„Am discutat cu agricultori. Și ei spun că problema principală este în intern, și acest Guvern nu vrea să rezolve. Este foarte simplu, agricultorii spun: „Dacă nu ne dați surse suplimentare de finanțare, vă rog frumos, cum fac multe țări pentru susținerea agriculturii, scutiți de taxa pe valoare adăugată”, a explicat Cuznețov.

O soluție suplimentară ar fi plata accizelor.

„Dacă retrag, la momentul de față, aceste accize și această taxă pe valoare adăugată, este foarte bine pentru agricultori să se descurce”, a subliniat Alexandru Cuznețov.

El precizează că Guvernul poate solicita Serviciului Fiscal de Stat plata acestei taxe pe valoare adăugată și necondiționat – a accizelor.

„Ca să ne dăm seama, TVA este o sumă destul de consistentă, or, chiar dacă nu ai primit banii, dar ai semnat o factură, ești obligat la timp să achiți”, a mai spus Cuznețov.

„Deci, concluzia mea este foarte simplă. Posibilități la Guvern sunt, prin micșorarea sau retragerea totală a acestor taxe, și va fi totul bine. Dar nu se vrea”, a conchis el.

Până la momentul difuzării acestei știri, declarațiile sale nu au fost comentate de serviciile de presă ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanțelor, Guvernului.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.