Obiectivul principal pentru 2023, în opinia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, este „ieșirea economiei din recesiune”.

În podcastul „Dă sens banilor”, el a spus că BNM, cu ajutorul instrumentelor monetare, încearcă să ajute economia să iasă cât mai repede din recesiune.

„Dacă în 2022 ne-am luptat cu inflația, cu consecințele războiului, atunci anul acesta consider că faptul că suntem într-o recesiune profundă este cea mai mare provocare”, a spus bancherul.

„Facem tot ce se poate prin instrumentele de politică monetar-creditară. Dar este foarte important ca politica monetar-creditară să fie susținută de o politică fiscală adecvată”, a menționat guvernatorul BNM.

Potrivit lui, politica monetar-creditară nu poate face miracole de una singură, trebuie să meargă mână în mână cu politica bugetar-fiscală.

De remarcat că din iunie 2021, BNM a majorat rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară la 21,5%, iar în cadrul ultimelor patru ședințe rata a fost redusă până la 10%. Armaşu a spus că BNM se așteaptă la o reducere în consecinţă a dobânzilor de către băncile comerciale.

Sursa: infotag.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.