Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, a comentat pentru postul TV Primul în Moldova acuzațiile aduse lui și ONG-ului pe care îl conduce, de către fostul premier Ion Chicu.

Astfel, Groza și-a exprimat regretul că Ion Chicu „nu s-a adresat la noi pentru a-i putea oferi explicațiile în legătură cu incidentul raportat”, apreciind că, prin afirmațiile ex-premierului, se urmărește  atragerea în lupte politice și discreditarea organizației.

„Din păcate, domnul Chicu nu s-a adresat la noi pentru a-i putea oferi explicațiile în legătură cu incidentul raportat. <…> Noi nu avem nicio legătură cu declarațiile pe care le-a menționat domnul Chicu. Am zis, din punctul meu de vedere, poartă un caracter politic din păcate și se încearcă cumva să atragă în aceste lupte politice interne, în același timp încercând să ne discrediteze”, a menționat Groza.

El a cominicat că  „IPRE a luat toate măsurile interne pentru confidențialitatea și securitatea în procesul de lucru cu datele, iar după depistarea incidentului a întreprins toate măsurile pentru verificarea procesului de lucru a persoanei contractate care a avut acces la registru”. Se precizează, de asemenea, că au fost întreprinse măsurile pentru sancționarea persoanei care „a produs incidentul”.

Rezumând, Iulian Groza a specificat că așteaptă și rezultatele analizei pe care o desfășoară Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Amintim că, astăzi, ex-premierul Ion Chicu a scris, pe pagina sa de pe rețelele de socializare, că mai multe ONG-uri finanțate din străinătate spionează și colectează date personale despre oponenții președintelui Maia Sandu. În particular, fostul premier afirmă că deține informații care confirmă că el însuși ar fi fost spionat. Ion Chicu a spus că ar fi vorba de „Institutul pentru Politici și Reforme Europene” – ONG-ul „lui Iulian Groza – personaj din „cercul intim” al Maiei Sandu, introdus de ultima mai prin toate structurile responsabile de securitatea statului”.

primul.md