Reîntregirea celor două maluri ale Nistrului are „costuri”, iar autoritățile le evaluează acum, inclusiv cele economice, pentru că industria de pe malul stâng „nu plătește un bănuț sau, dacă și îl plătește, e bănuț, pentru gazul rusesc care îl consumă”. Totodată, principalul „ingredient” este scoaterea armatei a 14-a. Este opinia președintelui Parlamentului, Igor Grosu, exprimată în cadrul programului „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
„Da, sunt costuri, sunt costuri economice pe care trebuie să le calculăm, costuri de integrare, să ne gândim la costuri în domeniul social sau costurile ce țin de economia de acolo, industria de acolo. Să nu uităm că toată această industrie nu plătește un bănuț sau, dacă și îl plătește, e bănuț, pentru gazul rusesc care îl consumă”, a spus speakerul.
În opinia președintelui Parlamentului, „trebuie foarte liniștit, foarte calm, de evaluat fiecare domeniu”, iar principalul „ingredient” este scoaterea armatei a 14-a.
„Și, bineînțeles, principalul start, ingredient este scoaterea armatei a 14-a, armatei ruse, scoaterea munițiilor – acelea care nu pot fi duse, dar acum e război și nici nu putem vorbi de lucrul acesta – să fie dezamorsate, pentru că sunt tehnologii. Există tehnologii, soluții tehnice și așa mai departe”, a explicat Grosu.
Totodată, el a spus că „nu legăm și nu privim la pachet integrarea europeană și soluționarea conflictului transnistrean, sunt două lucruri separate”.
„Da, va trebui să ne înarmăm cu răbdare. Atenție: nu legăm și nu privim la pachet integrarea europeană și soluționarea conflictului transnistrean, sunt două lucruri separate. Domnul Borrell (Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UEi pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate – n.r.) a declarat în cadrul summit-ului, și noi suntem de acord, ne bucurăm că acest argument, această idee a fost deja acreditată la nivel politic – Uniunea Europeană la nivelul Comisiei, și așa este corect”, a spus Grosu.