Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” vor boicota ședințele Parlamentului din această săptămână, planificate pentru 8 și 9 iunie, în semn de protest față de persecutarea politică a deputatului Marina Tauber de către guvernarea PAS, comunică serviciul de presă al formațiunii politice.

„Actuala guvernare exercită presiuni politice fără de precedent în raport cu Marina Tauber. Practic de un an, politicianul este constant reținut și plasat în arest, în lipsa unor dovezi cu privire la presupusele abateri, cu încălcarea prezumției nevinovăției și a principiilor Convenției pentru Drepturile Omului. Astfel de practici dictatoriale sunt inadmisibile într-un stat care pretinde a fi democratic și care promite să integreze Republica Moldova în Uniunea Europeană, până în 2030”, se arată în comunicatul de presă al Partidului „ȘOR”.

De asemenea, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” își manifestă, în acest mod, nemulțumirea față de majoritatea parlamentară, care refuză să dezbată în ședința plenară a Parlamentului inițiative legislative pe teme sociale și economice, care propun soluții fezabile pentru problemele cetățenilor și măsuri eficiente pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Potrivit reprezentanților Partidului „ȘOR”,  lipsesc proiecte importante pentru cetățeni, precum majorarea pensiilor, salariilor și indemnizațiilor, indexarea pensiei la nivelul inflației, care este de 30% în prezent, soluții pentru problemele demografice, care se acutizează în fiecare zi, măsuri pentru îmbunătățirea situației din educație și medicină, domenii care se confruntă cu o criză acută de specialiști, în preponderent, din cauza salariilor mici.

„În schimb, deputații PAS își propun să voteze în lectură finală inițiativele legislative care vor permite oferirea salariilor generoase angajaților Comisiei Naționale a Pieței Financiare și transformarea Serviciului de Informații și Securitate într-un Gestapo – așa cum a fost în perioada Germaniei naziste. Asta înseamnă că autoritatea va avea împuterniciri nelimitate asupra vieții cetățenilor și va fi folosită de către guvernare în lupta împotriva partidelor de opoziție și a persoanelor considerate periculoase pentru regimului politic al Maiei Sandu. Totodată, majoritatea parlamentară va vota pentru anularea Zilei Victoriei, contrar voinței cetățenilor, care au manifestat împotriva acestui proiect”, se mai spune în comunicat.

Pe agenda Parlamentului sunt și proiecte de lege prin care este inițiată așa-zisa amalgamare voluntară teritorială, care înseamnă, de fapt, lichidarea primăriilor: „Tertipul precum că acest proces este unul voluntar este doar de ochii lumii. În realitate, reprezintă primul pas către revizuirea totală și lichidarea a sute de primării din Republica Moldova”.

Partidul politic „ȘOR” reitereză că „procesul legislativ a fost transformat într-un instrument de legiferare a abuzurilor grupărilor criminale care au capturat Republica Moldova”.

„În aceste condiții, participarea la ședința Parlamentului ar însemna ca fracțiunea Partidului „ȘOR” să fie complice cu ilegalitățile partidului de guvernare”, subliniază formațiunea politică, precizând că deputații Fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” vor continua să muncească în interesul cetățenilor, dar în afara Parlamentului, „instituție acaparată de gruparea condusă de Maia Sandu”.

Până la momentul difuzării acestei știri, declarațiile serviciului de presă al Partidului „ȘOR” nu au fost comentate de serviciile de presă ale Parlamentului, Președinției, PAS.

partidulsor.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.