Asociația Forța Fermierilor vine cu anumite precizări și concluzii în privința protestului agricultorilor în perioada 7-8 și 19-27 iunie 2023, care a fost suspendat ieri.

„Organizația noastră a anticipat catastrofă financiară pentru producătorii agricoli micro, mici și mijlocii încă din august 2022 și de nenumărate ori s-a adresat la toate autoritățile abilitate. Era evident că seceta, războiul în Ucraina, scumpiri exorbitante ale resurselor necesare producerii agricole și prăbușirea vertiginoasă a prețurilor la cereale și oleaginoase vor avea un impact negativ enorm asupra sectorului agrar și vor decapitaliza ramura la un nivel critic”, explică, într-o postare pe facebook,  Asociația Forța Fermierilor.

Aceasta amintește că, din toamna 2022, a solicitat ca Guvernul să se adreseze către Uniunea Europeană pentru sprijinul financiar, așa cum au procedat alte țări din Bazinul Mării Negre, aflate pe prima linie lângă zona de război.

„Care este vina fermierilor că autoritățile au sesizat UE tocmai în iunie 2023? Care este vina agricultorilor că Guvernul s-a adresat către România privind acordarea unui ajutor în forma de motorină peste 3 luni după ce doamna președintă a solicitat acest suport după discuția cu Consiliul organizației noastre?”, se întreabă conducerea asociației.

În comunicatul lor se spune că din 1,2 mlrd lei, solicitate de la UE, Guvernul deocamdată a identificat doar 200 mln lei pentru compensații, „ceea ce este o sumă infimă și nu poate ameliora situația financiară a agricultorilor mici și mijlocii”.

„În aceste condiții asociația Forța Fermierilor nu poate sista protestul. Manifestațiile agricultorilor sunt doar suspendate, întrucât deja s-au început lucrările de recoltare a culturilor de primă grupă”, anunță asociația.

În cadrul discuțiilor de ieri organizația a înaintat Guvernului 3 revendicări, care urmează să fie îndeplinite până pe 1 august și anume:

  1. Identificarea resurselor financiare pentru alocarea compensațiilor fermierilor micro, mici și mijlocii în valoare de 3000 lei per hectar la culturile de prima grupă. Calculele asociației arată că alocarea suplimentară a 400 mln lei ar fi suficientă, iar „din discuția de ieri noi am realizat că UE ulterior totuși va aloca resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor Guvernului”.
  2. Aducerea motorinei din România și distribuirea agricultorilor micro, mici și mijlocii, care au suferit în urma secetei 2022.
  3. Introducerea, prin decizia CSE, a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților și comisioanelor pentru restructurarea creditelor și împrumuturilor, precum și la executarea silită a obligațiunilor și pornirea proceselor de insolvență față de agricultori micro, mici și mijlocii, la care ponderea cerealelor și oleaginoaselor în structura producerii este cel puțin 90 procente. Moratoriu ar trebui să fie aplicat pentru toți creditorii ale fermierilor.

Totodată, asociația va monitoriza minuțios fluxul de importuri ale cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina și în cazul în care vom observa sporirea semnificativă a acestora timp de câteva zile, „va insista ferm asupra restricționării imediate a importului”.

„În același timp, săptămâna curentă urmează să fie organizată o întâlnire cu autoritățile și exportatorii de cereale, la care vom încerca să identificăm soluția ca Portul Giurgiulești să lucreze prioritar în interesul producătorilor agricoli din Moldova”, conchide Forța Fermierilor.

Forța Fermierilor accentuează că dacă revendicările lor nu vor fi realizate în termenul stabilit, imediat după finalizarea secerișului la primă grupă, agricultorii vor relua protestele, „care cu siguranța vor fi de o amploare mai mare”.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.