Fermieri: Legea cu privire la rambursarea TVA nu este funcțională


La data de 19 ianuarie 2023 a intrat în vigoare Regulamentul privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli, conform căruia achitarea se va aplica pentru perioadele fiscale începând cu luna aprilie 2022 și până în luna iunie 2023 inclusiv.

Însă Asociația „Forța Fermierilor” susține că legea cu privire la rambursarea TVA nu este funcțională.

Potrivit lor, subdiviziunile din teritoriu ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS) interpretează legea diferit, fapt care nu permite rambursarea TVA unor fermieri.

„Inspectoratul fiscal își bate joc de agricultorii. La distanța de două luni de la adoptare, acest act legislativ important practic nu este funcțional. Fermierii se confruntă, în teritoriu, cu acțiuni haotice și destructive din partea subdiviziunilor inspectoratului fiscal, care nu cunosc poziția univocă și uniformă din partea oficiului din Chișinău și deseori interpretează legea diferit.

Inspectoratul fiscal central a elaborat instrucțiunea privind implementarea legii cu privire la rambursarea TVA, care a încurcat și mai mult lucrurile și care sub aspectul tehnic contravine legii și Regulamentului, aprobat de Ministerul Finanțelor. Astfel, au apărut probleme tehnice în identificarea întreprinderilor, care practică cel puțin 95% activități agricole”, se arată într-un comunicat al asociației.

În acest sens, fermierii acuză SFS de „sabotaj”.

„Se crează impresia că există un sabotaj la nivelul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, care face tot posibilul pentru tergiversarea procesului rambursării TVA fermierilor și micșorarea artificială a sumelor spre rambursare. Iar criteriul de eligibilitate pentru cei care practică activități agricole la nivelul minimal de 95% a fost introdus în lege premeditat de către Ministerul Finanțelor, contrar poziției agricultorilor, cu scopul creării obstacolului artificial în implementarea legii”, se mai arată în comunicat.

În acest context, agricultorii solicită intervenția imediată a Guvernului și deputaților în vederea aplicării efective a legii cu privire la rambursarea TVA producătorilor agricoli.

Totodată, se solicită de a fi urgent introduse unele modificări în acest act legislativ, benefice agricultorilor, propuse în cadrul discuției cu reprezentanții comisiilor parlamentare pentru agricultură, economia, buget și finanțe.

agrobiznes.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne