Agricultorilor moldoveni nu li se va interzice plantarea culturilor în regiunile în care nu plouă destul. Autoritățile vor veni cu o recomandare către aceștia, însă toate recomandările se vor regăsi în politicile de subvenționare. Precizările au fost făcute de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, pe 29 august. Cu o zi înainte, ministrul declara că o să fie stabilit la nivel de lege că dacă în regiunea în care se cultivă sunt precipitații sub 600 sau 550 milimetri nu trebuie să fie plantat porumbul.

Oficialul a spus că „nu poate să fie nici un fel de interdicție la semănat”.

“Seamănă ce vrei, cum vrei, noi o să venim cu recomandări și evident că toate recomandările se vor regăsi în politicile de subvenționare, pentru că pe noi ne interesează ca agenții economici din Republica Moldova, din sudul Moldovei, să nu falimenteze. Deci, dacă tu pui porumb și tu ai 3 tone – 4 tone, și spre exemplu în Nisporeni în 2022 cu sistem de irigare a avut 17 tone de boabe, păi cum te poți compara cu ei? Dar dacă noi vorbim despre nordul Republicii Moldova unde în mod normal au 9-10-11 tone de porumb, tu cum poți să te compari cu el? Deci tu ai pierdut, și nivelul de cheltuieli sunt aceleași, tu ai pierdut din start această concurență”, a precizat ministrul, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

El a adăugat că autoritățile vor veni cu recomandări cu tipurile de culturi care trebuie să fie semănate.

„Repet, pe noi ne interesează ca agenții economici din sudul Republicii Moldova să fie pe profit, pentru că an de an se repetă povestea sărăciei lor și ei găsesc întotdeauna diferiți factori externi care, nu fără doar și poate, au influențat rezultatul lor – și Covidul, și războiul, și importurile din Ucraina, toate au influențat, dar nu stau la baza sărăciei. La baza sărăciei stă productivitatea foarte joasă a produselor, comparativ cu cei de la nord”, a menționat Bolea.

La precizarea prezentatorului emisiunii da „nu interzice cultivarea de porumb” și dacă „este o recomandare pe anumite zone a Republicii Moldova”, Bolea a spus: „Categoric nu”. E recomandare, a menționat oficialul.

„Deci, să fie foarte clar, noi suntem preocupați ca agricultorii din sudul Republicii Moldova să nu dea faliment, ca să aibă profit. (…) Asta este preocuparea noastră și recomandările pe care noi le vom face lor vor fi legate anume de acest domeniu. El poate să facă ce vrea el, evident, pentru că el își face planurile de afaceri, el își asumă consecințele”, a conchis Bolea.

newsmaker.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.