Exportul de mere din roada anului 2022 va fi aproape de două ori mai mic decât din roada anului precedent, prognozează specialiștii


Potrivit experților asociațiilor naționale ale producătorilor agricoli, la începutul lunii martie, în depozitele frigorifice ale fermierilor și comercianților erau stocate circa 60-65 de mii de tone de mere din recolta anului trecut. Ținând cont de faptul că, în ianuarie-februarie 2023, doar circa 30 de mii de tone au fost livrate pe piețele externe, iar din august până în decembrie anul trecut – aproximativ aceeași cantitate, se estimează că exportul de mere din roada anului 2022 nu va depăși 110-120 de mii de tone.

Acest volum reprezintă aproximativ jumătate din exporturile de mere din recolta anului 2021, potrivit EastFruit. Cu toate acestea, operatorii de pe piață sunt de opinia că chiar și un astfel de rezultat poate fi considerat unul bun. Din moment ce recolta de mere de anul trecut (400-410 mii tone) a fost cu aproximativ 40% mai mică decât în ​​anul precedent. În plus, indicii de export în sezonul comercial actual, cel mai curând, vor fi afectați de consecințele războiului din Ucraina, precum și de embargoul rusesc din vara și toamna lui 2022.

Printre rezultatele pozitive prognozate, experții numesc estimările conform cărora, în structura recoltei-2022, în special din producția rămasă în depozite către începutul primăverii, foarte puțin va merge la prelucrarea industrială. În același timp, din februarie, exportul de mere moldovenești în țările UE (România, Germania, Italia), precum și în țările din Orientul Mijlociu, crește treptat.

EastFruit


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne