Daniel Goinic, director de program pentru drepturile omului de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), s-a adresat foștilor colegi din societatea civilă care astăzi sunt angajați în funcții guvernamentale înalte. Acesta le-a reproșat că, odată ajunși în funcții cheie, au crezut că cooperarea cu societatea civilă „va merge de la sine” și au lăsat-o „pe ultima sută de metri”. Potrivit expertului, societatea civilă nu este de acord cu această abordare și pregătește raportul de alterativă pentru Comisia Europeană care va arăta diferit de cel pe care îl va prezenta guvernarea.  Declarații în acest sens au fost făcute la conferința privind cooperarea dintre Parlament și societatea civilă.

„Mulți colegi și colege de ale noastre din societatea civilă acum sunt în funcții cheie în autorități publice. Și, probabil, percepția noastă a fost, că acest mecanism de cooperare sau realizarea tuturor activităților ce țin de societatea civilă – Parlament a fost lăsat cumva pe ultima sută de metri. Cumva din start, natural această cooperare trebuia să meargă de la sine. Nu, dragii noștri foști colegi și dragii noștri reprezentanți ai instituțiilor publice, de fapt, solicităm și mai multe de la dvs, să faceți și mai mult”, a afirmat Goinic.

În acest context el a anunțat că societatea civilă va veni cu „un raport de alternativă” la Comisia Europeană care ar putea arăta altfel decât cel ce va fi prezentat de autorități.

„În luna iulie 2023 când se va termina exercițiul de raportare sau de monitorizare  a tuturor activităților, Guvernul sau Parlamentul va prezenta un raport al său propriu către instituțiile UE, iar noi, societatea civilă vom veni cu un alt raport, alternativ și care poate să arate alte lipse de realizări sau neîndepliniri”, a menționat expertul.

Acesta a dat asigurări că societatea civilă nu doar „va bifa”, dar vor analiza toate procesele.

„Și credeți-mă, societatea civilă nu doar va bifa tehnic realizarea unui proiect sau regulament, dar vor merge pe toate procesele de transparență publică, modul cum ați făcut anunțurile și chemarea la consultări, modul cum ați consultat cu partenerii și ce fel de prevederi ați inclus în proiect”, a mai spus reprezentantul CRJM, precizând că în fața decidenților europeni ar putea apărea „două rapoarte diferite”.

La rândul său ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a spus că dacă raportul alternativ  va releva unele date diferite față de raportul reprezentaților statului, asta va ajuta autoritățile la „evaluarea propriilor acțiuni”.

„Acest proces de pregătire a inițierii negocierilor este un proces comun, iar noi încă trebuie să învățăm la această modalitate de conlucrare și de comunicare”, a spus ministrul.

youtube  

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.