Incendiile au transformat paradisul din Hawaii într-un infern. Peste o mie de clădiri au ars deja și în jur de o mie de oameni sunt dispăruți. 93 de oameni au fost confirmați morți. Mulți ar putea să fi scăpat de pericol, dar nu pot fi contactați pentru că nu au electricitate și internet. Magnitudinea dezastrului a fost subestimată de salvatori și de autorități, care ar fi făcut numeroase erori.

Președintele american a declarat stare de dezastru major, dar au fost făcute publice mai multe erori ale autorităților care au intervenit și intervin în continuare la stingerea incendiilor și evacuarea populației. Sirenele de avertizare în caz de incendiu nu au fost acţionate la timp pentru ca oamenii să se poată autoevacua.

În plus, operațiunile de căutare-salvare au fost gestionate greșit.  O eroare au făcut și pompierii care nu au verificat ruinele, în căutare de supraviețuitori. Salvatorii nici nu au putut lua legătura unii cu ceilalți din cauza unor defecțiuni la sistemele de comunicare.

De asemenea, locuitorii nu au fost alertați prin mesaje sau e-mailuri în legătură cu ce se întâmplă.

Între timp apar mărturii cutremurătoare de la locul dezastrului. Un bărbat a povestit cum a scăpat aruncându-se în ocean.

“A trebuit să gândim repede. A trebuit să ieșim din mașină, am lăsat-o acolo. Eu, soția mea și cei cinci copii ai noștri ne-am aruncat cu toții în ocean. Am găsit o placă, ne-am agățat e ea. Pluteam, totul ardea în jur, erau explozii, mașinile explodau, zbura jăratic. Nu puteam respira. Suntem fericiți că am scăpat, ne avem unul pe celălalt. Au fost oameni care nu au supraviețuit. A fost îngrozitor”, a povestit el.

Hawaii nu este un stat străin de incendiile de vegetație, dar cele din ultimele zile sunt numite ca unele dintre cele mai grave din istoria arhipelagului. Bilanțul lor este devastator, iar ceea ce a declanșat flăcările apocaliptice este încă în curs de investigare. Ce se știe, este că vânturile aduse de uragane și vremea uscată au ajutat din plin la alimentarea flăcărilor.

digi24.ro

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.