Organismul-umbrelă al băncii centrale mondiale, Banca Reglementărilor Internaționale (BRI), a cerut mai multe creșteri ale ratei dobânzilor, avertizând că economia mondială se află acum într-un moment crucial, în timp ce țările se luptă să controleze inflația.

În ciuda creșterii necruțătoare a ratelor din ultimele 18 luni, inflația din multe economii de top rămâne încăpățânat de ridicată, în timp ce creșterea costurilor îndatorării a declanșat cele mai grave prăbușiri bancare de la criza financiară de acum 15 ani.

Claudio Borio, șeful unității monetare și economice a BRI, a adăugat că există riscul ca acum să se instaleze o „psihologie inflaționistă”, deși majorările mai mari decât se așteptau în Marea Britanie și Norvegia săptămâna trecută au arătat că băncile centrale fac eforturi în ceea ce privește abordarea problemei.

Totuși, provocările lor sunt unice ținând cont de standardele de după cel de-al Doilea Război Mondial. Este pentru prima dată când, în mare parte din lume, o creștere a inflației coexistă cu vulnerabilități financiare pe scară largă.

Cu cât inflația rămâne mai ridicată, cu atât mai puternică și prelungită ar trebui să fie înăsprirea politicii monetare, se arată în raportul BRI, avertizând că posibilitatea apariției unor probleme suplimentare în sectorul bancar este acum „materială”.

Dacă ratele dobânzilor ajung la nivelul de la mijlocul anilor 1990, povara globală a serviciului datoriei pentru economiile de top ar fi cea mai mare din istorie, a spus Borio.

dcnews.ro

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.