Potrivit serviciului de presă al Partidului ȘOR, deputații și reprezentanții formațiunii politice interzise, nu au participat la consultările publice inițiate asupra proiectului nr. 232 din 10 iulie 2023, votat în prima lectură de majoritatea parlamentară a PAS, prin care se propune de a interzice membrilor formațiunii „ȘOR” să candideze la alegerile locale, prezidențiale și generale, în următorii trei ani.

“Partidul „ȘOR” consideră că proiectul de lege este neconstituțional și antidemocratic, afectează grav un șir de drepturi și libertăți fundamentale garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Constituția Republicii Moldova.

Echipa lui Ilan Șor precizează că proiectul este promovat cu încălcarea tuturor procedurilor de transparență decizională, iar consultările anunțate reprezintă o farsă. După adoptarea în prima lectură, discuțiile publice sunt ineficiente, deoarece nu schimbă esența acestei inițiative legislative anticonstituționale și antidemocratice”, se precizează în comunicatul emis de serviciul de presă.

Potrivit reprezentanților partidului ȘOR, declarat neconstituțional, “autorii proiectului de lege au mințit și au manipulat societatea, deoarece Curtea Constituțională, prin hotărârea emisă în data de 19 iunie, prin care a declarat neconstituțional Partidul „ȘOR”, a explicat detaliat consecințele deciziei sale”.

“Printre acestea, nu se regăsesc dispoziții referitoare la interzicerea reprezentanților partidelor politice să participe la alegeri. Ca urmare, o asemenea de interpretare din partea Parlamentului ar însemna o sfidare a deciziei Curții, care, de asemenea, este condamnabilă și scandaloasă”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, membrii echipei „ȘOR” sunt convinși că “deputații PAS demult au luat decizia de a împiedica membrii echipei lui Ilan Șor să candideze la alegeri” și îndeamnă societatea “să condamne derapajul grav asupra statului de drept”.

“Astăzi, victima deciziilor legislative abuzive și ilegale este Partidul „ȘOR”, însă mâine și alte formațiuni politice incomode ar putea avea aceeași soartă”, se menționează în comunicatul de presă.

Până la momentul redactării știrii, serviciile de presă ale Parlamentului, Guvernului, CC, Administrației Prezidențiale și PAS nu au comentat în spațiul public declarațiile serviciului de presă al partidului interzis “ȘOR”.

partidulsor.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.