Conform unei statistici realizate recent, veniturile Bugetului Public Național în prima jumătate a anului au crescut modest, iar acest fapt ridică semne de îngrijorare. Acest subiect a fost abordat în cadrul emisiunii „Post Factum” de la postul ITV. Invitatul emisiunii doctorulul în drept, Alexandru Cuznețov, a declarat că în anii precedenți, Serviciul Vamal a generat venituri la buget în jur de 85 % din bugetul de stat.

“Serviciul Vamal pentru fiecare țară este un filtru prin care statul, prin așa numitele politici vamale încurajează economia internă sau descurajează o economie externă, cum este în cazul de față. La momentul actual, acest filtru al Serviciului Vamal practic a dispărut, în sensul că susținerea politicii vamale a producătorului autohton s-a minimalizat”.

Totodată, expertul a remarcat că majoritatea produselor din țara noastră sunt importate, fapt care generează un impact negativ asupra dezvăltării și economiei Moldovei.

„În medie, dacă să privim anii precedenți, Serviciul Vamal a generat venituri la buget în jur de 85 % din tot bugetul de stat. Cineva poate să spună că nu este de acord și că noi avem activitățile noastre. Ne uităm simplu într-un magazin să vedem ce produse avem. 90 % din produsele nu sunt autohtone și chiar dacă avem ceva autohton, să spunem acele sucuri, ele sunt bazate pe concentrați care tot sunt importați. Tot sistemul energetic, gaze, petrol, energie electrică, la noi se importează”.

Potrivit lui Alexandru Cuznețov această scădere s-a produs din cauza reducerii consumului din partea populației.

“Dat fiind faptul că creșterea prețurilor și veniturile interne sunt mici au dus la reducerea procurărilor mărfurilor, iar asta e o situație nesănătoasă pentru dezvoltarea unui stat, este o rezolvarea unei probleme de venituri bugetare la moment, dar pe parcurs poate duce la distrugerea bugetului”.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor, nu au comentat deocamdată declarațiile făcute în cadrul emisiunii „Post Factum”.

Amintim că expertul economic, Veaceslav Ioniță a publicat recent un raport despre veniturile bugetare din țara noastră. Potrivit analizei efectuate, economistul a remarcat că veniturile din TVA scad al doilea trimestru consecutiv. Astfel, în trimestrul II al anului 2023 au fost încasate venituri în valoare de doar 6,5 miliarde lei, cea ce reprezintă minimul pentru ultimii 2 ani.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.