Dionis Cenușă: Guvernarea face tentative de a politiza televiziunea publică


Modificările la Codul Serviciilor Media Audiovizuale înaintate de PAS și votate de majoritatea parlamentară în prima lectură implică riscuri majore pentru repolitizarea politicii editoriale a radiodifuzorului public, susține analistul Dionis Cenușă.

Expertul afirmă că graba cu care a fost votat acest proiect în lectura a întâia și fără a fi supus consultărilor publice este nejustificată.

”Riscul major este următorul: oricare majoritate parlamentară poate să facă uz de mecanismul de retragere din funcție a membrilor organelor de supraveghere și conducere a furnizorului public de servicii media audiovizuale (așa numită revocare din funcție a membrilor Consiliului Audiovizualului în cazul în care se constată că persoana a executat necorespunzător sau nu și-a executat obligațiile)”, afirmă Cenușă.

Politologul a salutat reacția ONG-urilor de media care au criticat autorii pentru lipsă de transparență și și-a exprimat speranța că ”actorii externi vor atrage atenția la tentativele guvernării de a politiza televiziunea politică”.

”Este totalmente inadmisibil ceea ce face majoritatea parlamentară – excluderea consultărilor publice și respectiv modificări la Cod care poate duce repolitizarea televiziunii publice”, notează expertul.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne