Deputat PSRM: Guvernul va impune cetățenii să întoarcă cele 1,7 miliarde de lei luați din buget prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale


Deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe, a întrebat Guvernul unde sunt 1,4 miliarde de lei, rămase din suma de 1,7 miliarde de lei alocați din bugetul de stat companiei ”Energocom” pentru achiziționarea gazelor naturale la prețuri exorbitante.

Parlamentarul a amintit că Executivul a anunțat că din această sumă au fost cheltuite doar 300 de milioane de lei.

”Au fost cheltuite 17 milioane de dolari, însă au rămas 1,4 miliarde, despre care noi astăzi nu știm care va fi soarta lor, vor fi sau nu restituite în bugetul de stat. Ne întrebăm, pentru că acum două săptămâni, Ministerul Finanțelor plasează procurarea împrumuturilor și, dacă în septembrie acestea constituiau 3,42%, ei au plasat împrumuturi procurate cu dobânda de deservire de 6,81%, practic dublu. Asta înseamnă că piața nu mai are încredere în stat și nu vrea să participe la procurarea acțiunilor? Ei au deschis fereastra și pentru vânzarea obligațiunilor și către persoanele fizice. Înseamnă că lucrurile sunt cu mult mai dramatice, decât ni le închipuim. Cel mai strașnic este că ei au luat 1,4 miliarde de pe piața valutară cu 6,81%. Atenție, acești bani vor fi întorși de cetățeni. Ei vor fi plasați în taxele la serviciile comunale, prețurile la produsele pe care le vom procura. Înțelegem că ați făcut o prostie, dar de ce această prostie trebuie achitată de cetățeni. Ei nu sunt vinovați de incompetența dumneavoastră”, a declarat Burduja.

Deputatul a amintit că PSRM a solicitat crearea unei comisii de anchetă și audierea premierului în contextul crizei gazelor, însă PAS a respins propunerea opoziției parlamentare.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne