Deputatul PAS, Vasile Șoimaru, a rămas nemulțumit de răspunsul președintelui Consiliului pentru Egalitate, Ian Feldman, privind diversitatea limbilor în Republica Moldova. În cadrul prezentării raportului de activitate a consiliului, Șoimaru a spus că „o parte din Parlament discriminează statul independent Republica Moldova și limba lui oficială”. Răspunsul lui Feldman că „într-o țară liberă, democratică care aspiră la valorile europene, toate limbile sunt promovate și respectate” și „nicio limbă nu poate înjosi statul”, nu l-a satisfăcut pe deputatul PAS.

„Și după 33 de ani, o parte, o părticică în acest Parlament discriminează statul independent Republica Moldova și limba lui oficială, limba română. Cum credeți dvs. cât se mai poate de așteptat până când această părticică va fi împreună cu cealaltă parte? Aveți vreun mecanism cumva? Eu am unul economic. Deocamdată nu vă fac cunoscut cu el”, a spus Șoimaru.

Președintele Consiliului de Egalitate i-a răspuns că, vorbind o limbă, nu poți înjosi țara, oricare ar fi acesta limbă.

„Între-o țară liberă, democratică care aspiră la valorile europene, toate limbile sunt promovate, respectate. Și, vorbind o limbă, nu poți înjosi, oricare ar fi aceasta limbă, nu poți înjosi o țară întreagă, mai ales dacă țara nu are multe întrebări. Dacă țara singură nu se orientează unde și când, se invocă chestii de genul acesta – etnie, limbă ș.a.m.d”, a relatat Ian Feldman.

El a amintit că Uniunea Europeană, este bogată anume prin diversitate: „Și această bogăție, acest „Patchwork”, cusut din diferite culturi, etnii, limbi – noi și promovăm, promovând Uniunea Europeană”.

Feldman a adus exemplul Canadei: „Cultura politică la care aspirăm zice că, chiar dacă doar o parte a marii țări ca Canada vorbește o limbă minoritară, ea trebuie respectată”.

Deputatului PAS i s-a amintit că este vorba de standardele internaționale, de recomandările Comitetelor ONU, Consiliului Europei, OSCE.

„Recomandările OSCE – aveți acolo o tonă de recomandări vizat de minorități etnice, naționale, lingvistice și accesul lor la educație, la justiție, la viața politică, la absolut tot”, a precizat expertul.

Totodată, Ian Feldman a subliniat că în cazul adoptării unei legi de sancționare pentru necunoașterea limbii, aluzie făcută de parlamentar, „vom ajunge la CEDO și nu vom fi acceptați în UE”.

„Asta vă spun cu mâna pe inimă – chiar dacă mâine promovați legea despre care vorbiți cu taxarea nu știu de care, ajungem la CEDO, plătim, nu suntem acceptați în Uniunea Europeană și iar ne întoarcem la punctul de unde am pornit 33 de ani în urmă”.

Deputatul PAS a rămas nesatisfăcut de răspunsul președintelui Consiliului pentru Egalitate.

 „Vă dați seama că nu-s satisfăcut. Pentru că va continua mai departe așa da dvs ați dat apă la moară”, a spus reprezentantul partidului de guvernământ.

youtube     

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.