Fracțiunea majoritară PAS, care participă de una singură la ședința plenară de astăzi, deoarece cele două fracțiuni de opoziție au boicotat-o, a votat în prima lectură pentru  Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber între statele CSI.

Ei și-au argumentat decizia prin faptul că, urmare a implementării Acordului de Asociere RM-UE, „sistemul implementat de Republica Moldova în domeniul barierelor tehnice în calea comerțului diferă esențial de sistemele țărilor CSI”.

„Acordul respectiv și-a pierdut din actualitate și relevanță pentru Republica Moldova și pentru interesele economice ale acesteia”, a afirmat vicepremierul Dumitru Alaiba.

Opoziția a cerut excluderea din ordinea de zi a acestui proiect, însă PAS a refuzat să o facă.

„Acest acord este o platformă în care, în timp, pot fi convenite modificările barierelor tehnice, discutate și adoptate bilateral sau multilateral. Acest acord, printre semnatari, include un număr semnificativ de țări CSI, în care exporturile noastre au crescut semnificativ. De exemplu, în Belarus – de două ori, în Kazahstan și Kârgâzstan – de 7 ori, în Armenia – de 10 ori, în Azerbaidjan – de 1,6 ori, în Tadjikistan – de 1,3 ori. Și chiar și exporturile către Federația Rusă au trecut deja de la recesiune la creștere, la redresare”, a declarat economistul Oleg Reidman, deputat al fracțiunii BCS, în timpul unei conferințe de presă.

Fracțiunea BCS a decis să boicoteze și astăzi ședința plenară a Parlamentului, din cauza că majoritatea parlamentară a PAS „obstrucționează opoziția”.

O altă fracțiune parlamentară de poziție – cea a Partidului „ȘOR” declarat neconstituțional printr-o decizie a Curții Constituționale – boicotează ședințele plenare de mai multe luni, în semn de protest față de abuzurile guvernării în raport cu opoziția parlamentară.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.