Datorită eforturilor depuse de Ilan Șor, încă 20 de întreprinderi agricole din Moldova vor putea exporta pe Piața Federației Ruse


Federația Rusă este gata să permită agricultorilor moldoveni, din toatele raioanele țării, importul de produse fitosanitare. Anunțul a fost făcut de liderul partidului SOR, Ilan Șor, în urma discuțiilor cu președintele Comitetului pentru relații internaționale a Dumei de Stat, Leonid Sluțki. Ca o confirmare a acestui fapt, Rosselhoznadzor a anunțat că, în cadrul ridicării treptate a restricțiilor privind aprovizionarea cu fructe și legume din Moldova, permite importul în Rusia a mărfurilor de la 20 de întreprinderi moldovenești.

Deputatul Ilan Șor a avut încă o rundă de negocieri cu reprezentanții Dumei de Stat a Rusiei privind reluarea exportului de fructe și legume moldovenești pe piața rusă. În cadrul discuției cu președintele Comitetului pentru relații internaționale, Leonid Sluțki, Ilan Șor a menționat că mii de fermieri moldoveni au apelat la el pentru ajutor și, din acest motiv, pentru el, soluționarea acestei probleme a devenit o chestiune de onoare, dar și de susținere a economiei nationale.

ILAN ȘOR, președintele partidului ȘOR

„După ce prin intermediul dumneavoastră am reușit să facilitez exportul produselor unor producători agricoli din raionul Orhei, am avut o întrevedere cu producătorii agricoli din nordul și sudul Moldovei, care au venit cu rugămintea de a-i ajuta la deschiderea pieței și pentru ei. Au probleme mari, oamenii au crescut producția, iar astăzi practic sunt nevoiți să-și taie livezile pentru lemne de foc.”

Leonid Sluțki a spus că fermierii moldoveni nu ar trebui să-și distrugă producția, deoarece fructele și legumele sunt așteptate pe piața Federației Ruse.

LEONID SLUȚKI, Președintele Comitetului pentru relații internaționale a Dumei de Stat din FR

„Vreau să vă asigur Ilan Mironovici, și pe dumneavoastră, și pe colegii dumneavoastră de partid și pe miile de oameni care s-au adresat la dumneavoastră cu această solicitare, că vom face tot posibilul pentru a ne asigura că, în zilele următoare, subliniez, în zilele următoare, și nu în viitorul îndepărtat, vom debloca accesul produselor agricole moldovenești pe piața rusă, și nu doar a celor din raionul Orhei, ci din toate raioanele din nord, sud, de peste tot. Această problemă va fi rezolvată în zilele următoare”.

Așteptarea nu a durat prea mult. Rosselhoznadzor a anunțat că 20 de întreprinderi din Moldova vor relua exportul fructelor și legumelor pe piața rusă, chiar începând cu ziua de mâine.

DIN COMUNICATUL ROSSELHOZNADZOR

„ În cadrul procedurii de eliminare treptată a restricțiilor temporare față de produsele din Republica Moldova, supuse regimului de caratină, Rosselhoznadzor permite reluarea exportului produselor de la 20 de întreprinderi, începând cu 2 decembrie. Această decizie a fost luată, după ce au fost analizate produsele întreprinderilor moldovenești, față de care restricțiile temporare au fost ridicate anterior.”

Comentând declarațiile lui Leonid Sluțki, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șerban, a declarat pentru ”Primul în Moldova” că toate piețele pe care producătorii noștri își pot vinde produsele sunt importante.

VASILE ȘERBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii

„Cât privește decizia de reluare a exportului de produse agroindustriale moldovenești, este favorabilă. Cei drept, nu am fost întrebați când s-a luat decizia de interzicere a importului de produse din Moldova și nici acum, când vor să-l reia. Cu toate acestea, din punctul de vedere al ministerului Agriculturii, este bine că mai multe piețe sunt disponibile pentru producătorii și exportatorii noștri. În plus, va fi necesar să luăm în considerare separat costurile de transport, capacitatea antreprenorilor noștri de a acoperi aceste costuri, timpul operațiunilor de export, valuta, repatrierea acestor bani și așa mai departe. Toate acestea trebuie gândite, deoarece pot apărea probleme.”

Amintim că restricțiile temporare la importul producției agricolole din Moldova au fost impuse în data de 15 august, curent, iar motivul declarat – necorespunderea normelor fitosanitare. În data de 9 septembrie, o delegație a opoziției parlamentare din Moldova, din care au făcut parte deputații fracțiunii partidului ȘOR, Reghina Apostolova și Petru Jardan, dar și deputatul PCRM, Constantin Starîș au efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă. Unul dintre principalele subiecte discutate a vizat reluarea exporturilor, pe piața rusă, de către producătorii agricoli din raionul Orhei.
În cadrul negocierilor de astăzi, Ilan Șor și Leonid Slușki au abordat și problema gazelor. Sluțki a menționat că cetățenii Moldovei nu s-au îndepărtat de Rusia și au nevoie de căldură și de condiții umane. Din acest motiv, discuțiile bilaterale cu Ilan Șor vor continua, iar în viitorul apropiat va fi soluționată și problema gazelor, a conchis Sluțki.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne