Cu un deficit de peste 18 miliarde de lei, proiectul bugetului de stat pentru 2023 a fost aprobat de Guvern


Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023. Acesta prevede venituri în sumă de aproape 64,9 miliarde de lei, cheltuieli în sumă de circa 83,2 miliarde de lei. Corespunzător, deficitul va depăși 18,3 miliarde de lei sau 6% din Produsul Intern Brut.

Potrivit informației prezentate de ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, deficitul bugetar va fi acoperit din împrumuturi externe și interne.

PIB va crește cu 2%, ceea ce, în opinia ministrului, este o prognoză optimistă în perspectiva unui an destul de dificil din punct de vedere economic.

Soluția este una – de împrumutat atât cât este posibil și de făcut reforme.

Proiectul legii bugetului de stat prevede că, la situația din 31 decembrie 2023, datoria de stat externă va constitui 39,7% din Produsul Intern Brut.

Bașkanul Găgăuziei Irina Vlah s-a arătat nemulțumită de faptul că proiectele bugetelor pentru anul 2023 au fost publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor abia astăzi, cu 3 ore înaintea ședinței Cabinetului de Miniștri, pe când legislația presupune o perioadă de 15 zile pentru consultări publice.

Proiectele de legi cu privire la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală trebuie să fie aprobate în cel puțin două lecturi de către Parlament.

gov.md


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne