Sute de camioane, în mare parte, pline cu produse cerealiere, stau în rând câte 2-3 zile la punctul de trecere al frontierei Sculeni. Coada se întinde de la satul Gherman până la granița moldo-română. Șoferii se plâng de lipsa condițiilor de așteptare și cer autorităților să intervină de urgență.

Șoferii spun că în zilele cu vreme toridă, timpul de așteptare devine un chin, iar lipsa unui veceu public este cea mai mare problemă.

„Așa se lucrează. Sunt probleme tehnice, nu știu ce mai au acolo. De obicei, nu era așa de complicat. Apă avem, mâncare avem, problema este cu igiena”.

„Duceți-vă la celălalt capăt și o să vedeți unde se termină coada! E la intrare în Gherman. Stau aici de luni seara, de la ora 16:00”.

Nemulțumiți sunt și locuitorii comunei Sculeni. Aceștia spun că nu mai au parte de un somn liniștit din cauza zgomotului provocat de camioane.

Totodată, sătenii îi acuză pe șoferii de TIR că fac mizerie și împrăștie gunoaie sub gardurile gospodăriilor lor.

Cozile au crescut odată cu reconstrucția postului vamal, proces care va dura încă, cel puțin, jumătate de an.

„S-a mărit fluxul de camioane pe sensul de ieșire din țară. Acest fapt se întâmplă din cauza că postul vamal Sculeni lucrează la o capacitate de 50%. În perioada estivală, s-a mărit considerabil exportul de grâne și cereale”, a declarat Maxim Toncoglaz, inspector principal la postul vamal Sculeni.

Primarul comunei Sculeni a menționat că, în colaborare cu Serviciul Vamal, autoritățile lucrează la un proiect privind construcția unei parcări inteligente în satul Gherman, lucru care ar facilita condițiile de așteptare.

Parcarea ar urma să se întindă pe o suprafață de 14 hectare, iar construcția ei ar costa peste 7 milioane de dolari.

noi.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.