CoE reiterează importanța realizării reformei justiției în Republica Moldova cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția


Consiliul Europei reiterează importanța realizării în Republica Moldova a reformei justiției, în special promovarea proiectului de modificare a Constituției privind Consiliul Superior al Magistraturii. Despre aceasta a fost anunțat ministrul moldovean al Justiției, Fadei Nagacevschi, la Strasbourg, în cadrul întrevederii cu membrii Grupului de lucru de nivel înalt al Consiliului Europei pentru reforma justiției in Republica Moldova.

Experții europeni au vorbit despre necesitarea adoptării modificărilor la Constituție, la capitolul de ține de CSM, cu respectarea deplină a normelor constituționale și standardelor europene. Potrivit acestora, Consiliul Europei va continua să ofere toată asistența pentru Ministerul Justiției și instituțiile naționale implicate în acest proces si depășirea situației create.

Ministrul Justiției a mulțumit membrilor Grupului de lucru pentru susținere și recomandările înaintate în procesul de elaborare a amendamentelor la Constituție. Nagacevschi și-a expus opinia privind avizul Curții Constituționale, menționând despre necesitatea depășirii urgente a acestui impas.

Interlocutorii au discutat și despre etapele de definitivare a proiectelor Strategiei pentru Asigurarea Independenței și Integrității Sectorului Justiției pentru anii 2020-2023 şi Planului său de acţiuni (PA), elaborate cu suportul Grupului de lucru, care ar urma a fi transmise Guvernului spre aprobare în scurt timp.

Grupul de lucru de nivel înalt al Consiliului Europei pentru reforma justiției în Republica Moldova a fost instituit de către Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, cu scopul susținerii active a Republicii Moldova pe calea reformării sistemului judiciar.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne