Deputatul PAS, Andrian Cheptonar, susține că înțelege care ar putea fi impactul asupra economiei sau a cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă a unei eventuale reduceri a numărului de diplomați ruși în Moldova. Cu toate acestea parlamentarul promite că „această necesitate va fi în continuare propulsată” de către el. Declarațiile respective au fost făcute la TVR Moldova, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”.

„Intuiesc că știți foarte bine poziția mea despre numărul de diplomați ruși. Eu am inițiat o discuție pe platforma parlamentară și am solicitat Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău să studieze, să începem să vorbim despre această paritate. Desigur noi suntem într-o situație mai dezavantajată decât este România în raport cu Federația Rusă. Înțelegem că va urma un răspuns asimetric și, probabil, destul de pervers al Federației Ruse care va încerca să ne lovească economic sau eventual va expulza și cei șase lucrători diplomatici, consulari”, a spus Cheptonar.

El a recunoscut că noi în continuare avem foarte mulți concetățeni  în Federația Rusă care au nevoie de servicii consulare, dar s-a arătat sigur că într-un timp „predictibil scurt” se va ajunge la „această paritate”.

„Dar eu am toată siguranța că într-un timp predictibil scurt noi vom ajunge și noi la această paritate”, a subliniat deputatul PAS.

De asemenea, el a recunoscut și faptul că economia ar putea fi afectată de această decizie și că „cineva va avea de suferit”.

„Și la fel să înțelegem și impactul asupra economiei – noi importăm fertilizanți de acolo, există o anumită stare, există o anumită influență a Federației Ruse asupra economiei noastre, foarte mică, acum toate exporturile practic sunt în spațiul european, dar cineva în economia națională va avea și de suferit dacă Federația Rusă va folosi anumite pârghii”, a recunoscut Cheptonar.

Cu toate acestea, el a promis că personal va propulsa ideea, va continua să vorbească, și vor urma acțiuni.

„Noi vom ajunge la această paritate. Cu siguranță la momentul dat avem o așteptare pentru o perioadă decentă de a analiza impactul, dar această necesitate va fi în continuare propulsată de către subsemnatul. Eu o să continui să vorbesc, să aduc pe agenda publică această necesitate. Și cu siguranță o să urmeze și acțiuni”, a subliniat deputatul PAS, adăugând că „încă este o perioadă corectă, decentă de a aștepta acțiunile autorităților executive”.

Anterior, Cheptonar a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze discuții pentru ca Federația Rusă să aibă în Republica Moldova „paritate pe număr de diplomați”.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.