Andrian Cheptonar, membrul Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, este de opinia că incidentul tragic de la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu doi morți, putea fi prezis. Iar faptul că „s-a reacționat atât de neconform riscului și amenințărilor reale, înseamnă că undeva statul a gafat și noi avem responsabilitatea pentru viețile acestor doi eroi”. Despre aceasta el a vorbit în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

„Părerea mea este că putea fi prezis că asemenea situații pot să apară, mai ales în contextul în care, în ultimele luni, noi am întors de la intrarea în țară și luptători teroriști Wagner, am întors foarte multe persoane care nu justificau scopul intrării pe teritoriul Republicii Moldova. Respectiv, putea fi estimat că asemenea  situații pot apărea. Și faptul că s-a reacționat atât de neconform riscului și amenințărilor reale, înseamnă că undeva statul a gafat și noi avem responsabilitatea pentru viețile acestor doi eroi”, a spus deputatul.

El a recunoscut că faptul cum s-a reacționat și s-a intervenit în cazul respectiv vorbește despre aceea că „lucrurile nu au funcționat după carte”.

„Noi avem sau o breșă în modul în care au fost concepute toate standardele sau protocoalele de securitate pentru intervenții la aeroport, sau ele au fost bune, dar a lipsit antrenamentul  ofițerilor sau au fost prea puțini ofițeri, mai puțini decât au prevăzut protocoalele, astfel încât lucrurile au derulat de altă natură decât ar fi fost normal să se întâmple”, a explicat deputatul PAS.

De asemenea, el invocă „o pregătire proastă a ofițerilor Poliției de Frontieră cărora li s-a eliberat arma pe teritoriul aeroportului”.

„Eu consider că ar fi trebuit o pregătire de luptă mai bună pentru ofițerii care lucrează în acest obiectiv strategic, astfel încât să fi putut preveni mai bine un asemenea act”, a specificat el.

În concluzie, Cheptonar a spus că urmează de văzut, dacă „este nevoie ca ofițerii Poliției de Frontieră să fie înarmați” pe teritoriul aeroportului: „Pentru că vedem că acest lucru a generat acest tragic accident. Dacă polițistul nu ar fi fost înarmat, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”, a rezumat Andrian Cheptonar.

Amintim că vineri, 30 iunie, au fost trase focuri de armă în Aeroportul Internațional Chișinău. În timp ce era escortat într-o zonă sterilă pentru a fi întors în țara de unde a venit, un cetățean străin a luat un pistol de la un polițist de frontieră și a rănit mortal două persoane – un polițist de frontieră și un ofițer de securitate aeroportuară. Rustam Ashurov, care a împușcat polițistul de frontieră și ofițerul de securitate, este un cetățean tadjic de 43 de ani căruia i s-a interzis intrarea în Republica Moldova. Potrivit Procuraturii Generale din Tadjikistan, Rustam Ashurov este unul dintre participanții unui grup infracțional organizat implicat în răpirea prim-vicepreședintelui Orienbank din Tadjikistan.

În timpul operațiunii de neutralizare, Ashurov a fost rănit. Acum bărbatul se află la spital, starea lui este foarte gravă.

Procuratura Generală a deschis dosar penal – omor în circumstanțe agravante.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.