Odată cu începerea vacanței, cresc riscurile cu care se pot confrunta copiii, mai ales atunci când rămân fără supravegherea adulților. Care sunt cele mai importante riscuri și cum pot fi prevenite acestea, a povestit Oleg Malasevschi, șef Direcția generală prevenție IGSU, pentru postul public te televiziune Moldova1.

  1. Risc de înec

Este cel mai mare risc pentru copii în perioada vacanței de vară. Bazinele acvatice de pe teritoriul Republicii Moldova în marea lor majoritate nu sunt amenajate cu zona plajei și cu stațiile de salvare sau cu posturi de salvare pe apă. Din numărul total de bazine, doar în 19 bazine acvatice de pe teritoriul țării sunt amenajate asemenea zone. Pentru a preveni riscul înecului, părinții trebuie să îi instruiască pe copii să nu meargă la scăldat acolo unde malurile sunt abrupte, iar la modul cel mai preferat – să fie însoțiți de adulți.

  1. Risc de incendiu

Al doilea risc este jocul copiilor cu focul sau riscul de a fi afectat de foc. Copiii găsesc diferite surse de aprindere: brichetă, chibrituri, etc, și încearcă să provoace acest fenomen – flacăra, să vadă ce este și cât de fierbinte este. Și în acest caz părinții sunt îndemnați înainte de a pleca din casă, să-și instruiască copiii, să ascundă  sursele de foc, inclusiv să nu lase buteliile de gaz deschise.

  1. Jocul pe șantiere de construcție

Un șantier de construcție nu este loc pentru distracție, aceste locuri trebuie evitate. De asigurarea securității sunt responsabili diriginții de șantiere și proprietarii acestora, dar sunt copii curioși care găsesc diferite căi de acces la aceste șantiere unde se confruntă cu foarte multe riscuri. Unul dintre aceste riscuri este căderea de la înălțime. De asemenea, risc prezintă  elementele de construcție care nu sunt stabile, nu sunt acoperite, care sunt ascunse. Copiii trebuie îndemnați să evite șantierele de construcție.

  1. Plimbări prin locuri necunoscute

Copiii trebuie instruiți să nu meargă de unii singuri în locuri necunoscute la plimbare, ci să fie însoțiți de încă cel puțin două persoane, dintre care cel puțin unul să fie adolescent sau adult. În orice caz părinții trebuie să îi învețe mereu să aibă telefonul cu bateria încărcată. Chiar dacă s-a pierdut în spațiu, copilul poate apela la numărul unic 112. Și mai simplu o persoană care s-a rătăcit poate fi găsită, dacă are la telefon instalată geolocația.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.