Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie în Republica Moldova urmează a fi aleși 898 de primari ai localităților. Numărul consilierilor care urmează a fi aleși nu se știe încă, dar „va fi cunoscut în timpul cel mai apropiat”. Anunțul a fost făcut de secretarul CEC, Alexandr Berlinschii, la emisiunea „Puncte pe AZi” de la TVR Moldova.
„Atunci când vorbim de funcțiile elective, urmează să alegem 898 de primari. Urmează a fi aleși consilierii în consiliile locale de nivelul întâi în 896 de consilii. Urmează să alegem consilieri în consiliile locale de nivelul al doilea – și aici mă refer la cele 32 de raioane plus municipiul Chișinău și municipiul Bălți, în total 34 de consilii locale de nivelul al doilea”, a explicat Berlinschii.
Potrivit spuselor sale, Comisia Electorală Centrală urmează în timpul apropiat să adopte o hotărâre prin care va fixa numărul de consilieri pe fiecare consiliu, care, potrivit legislației, se stabilește în dependență de numărul de locuitori la data de 1 ianuarie a anului în care se desfășoară alegerile.
„Numărul de consilieri care urmează a fi aleși pentru alegerile din 5 noiembrie 2023 urmează să fie cunoscut în timpul cel mai apropiat”, a afirmat reprezentantul CEC.
În context el a amintit că în anul 2019, în total, pentru funcțiile efective de primari și consilieri de toate nivelurile au candidat peste 55 de mii de persoane.
„Dacă să venim cu diferențiere câți au fost la consilieri și câți au fost la primari, la funcția de primar au candidat în jur de 9 mii de persoane pentru cele 898 de funcții elective, cam 10 candidați la o funcție. În raport cu funcțiile de consilieri – în 2019 am ales 11580 de consilieri”, a specificat secretarul CEC.
Potrivit lui, pentru Republica Moldova alegrele locale generale reprezintă cel mai complex scrutin dat fiind numărul mare de persoane antrenate – atât candidați, cât și funcționari, membri ai organelor electorale.
Cât privește numărul de alegători, acesta a relatat că în listele electorale se vor regăsi „puțin peste 2,7 de milioane de alegători”.
„Pe lângă aceștia, noi mai avem peste 200 și ceva de mii care sunt cu domiciliu în stânga Nistrului și vorbim de alte 260-270 de mii de persoane care nu au înscriere la domiciliu sau la reședință, respectiv, nu sunt arondați la secțiile de votare”, a conchis Berlinschii.