Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, a declarat că la alegerile locale generale din data de 5 noiembrie, nu va fi aplicat votul electronic.

“Noi nu suntem încă la etapa de pilotare a acestui sistem. Noi, cu regret, am rămas în urma calendarului, pe care l-am setat noi singuri. Încă nu avem acel caiet de sarcini, aprobat oficial. Nu putem vorbi de pilotarea unui sistem, care încă nu este elaborat”, a explicat Pavel Postică.

Vicepreședintele CEC a mai adăugat că nici pentru prezidențialele din 2024 nu este un fapt cert că acest sistem de vot electronic va fi utilizat.

“Dacă reușim să elaborăm acest sistem și, pe parcurs, noi vom avea, de exemplu, alegeri locale noi, putem să-l testăm în cadrul acestora, nu neapărat la alegerile prezidențiale. Deci, totul depinde de cît de repede se vor mișca acei actori, care pot să elaboreze astfel de sisteme, adică, programiștii”. a declarat Postică în cadrul emisiunii Rezoomat de la rlive.

Acesta a mai precizat că, în unele țări, un astfel de sistem de vot a eșuat, în altele – și-a demonstrat eficiența.

“Este un risc, suntem conștienți, dar atunci când cunoaștem care sunt riscurile și încercăm să găsim soluții pentru acestea, să le amortizăm sau să le excludem, atunci sistemul poate fi destul de eficient și destul de util, în special, pentru țările mici”, a punctat Postică.

Potrivit CEC, numărul de alegători incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 septembrie 2023, este de 3 300 805. La alegerile generale locale din 5 noiembrie, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

noi.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.