Expertul în dreptul constituțional, Vitali Catană, consideră că nu au existat probe care să justifice declararea în afara legii a Partidului politic „ȘOR”. Expertul a exprimat această opinie într-un comentariu oferit postului TV „Primul în Moldova” pe marginea deciziei de astăzi a Curții Constituționale cu privire la dizolvarea formațiunii politice.

„Din materialele care au fost prezentate din dezbaterile părților nu am găsit elemente care să justifice o hotărâre de declarare a neconstituționalității partidului, pentru că sunt criterii foarte clare stabilite și nu-s cerințele celor care au inițiat demersul, nu se încadrează în acele criterii. Eu am observat că actuala guvernare interpretează orice critică împotriva acțiunilor ei și sunt motive foarte multe: corupția, hoțiile, prețurile la gaz și multe lucruri. Adică de criticat sunt foarte multe lucruri”, a argumentat Vitali Catană.

Potrivit expertului, acuzațiile aduse partidului „ȘOR”, inclusiv de colaborare cu serviciile secrete rusești, necesită probe  pertinente.

„Dacă există așa ceva trebuie aduse probe pertinente, iar în al doilea rând și alte partide cad, inclusiv același PAS. Eu la fel cu aceeași ușurință pot să spun că partidul Maiei Sandu acționează sub direcția unei entități străine. <…>Eu cred că acum din Parlament ar trebui să facă cineva o sesizare privind constituționalitatea Partidului PAS, invocând aceleași motive, pentru care a fost declarat neconstituțional partidului ȘOR. Cred că ar fi un exercițiu foarte potrivit, pentru că cred că s-ar găsi probe și materiale în acest sens”, a subliniat Catană.

Amintim că astăzi Curtea Constituțională a dat curs sesizării Guvernului de verificare a constituționalității partidului „ȘOR”, declarând partidul neconstituțional. Decizia însă nu a fost adoptată în unanimitate de judecătorii Curții Constituționale.

Reprezentanții Partidului „ȘOR” au numit ședința Curții Constituționale un proces „rușinos și penal”, iar interzicerea activităților partidului – un precedent periculos. Avocații partidului au declarat că intenționează să denunțe hotărârea Curții Constituționale de a interzice partidul, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Liderul formațiunii politice, Ilan Șor, a declarat că Partidul „ȘOR” își va continua activitățile, în ciuda verdictului instanței de judecată care îl declară neconstituțional. Politicianul a promis că va „găsi forme legale pentru a continua proiectele”.

Până la momentul difuzării acestei știri, declarațiile lui Vitali Catană nu au fost comentate de serviciile de presă ale CC, Guvernului, Președinției, PAS.

primul.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.