Expertul în drept constituțional Vitali Catană este de opinie că, deși au fost în mare parte publicate, contractele cu privire la achiziționarea gazelor de către Moldova în continuare conțin clauze secrete. Iar din acest motiv, crede el, aceste contracte trebuie să fie „obiect de cercetare de către procuratură”.

„Războiul este acoperirea pentru hoțiile lor, pentru că iată în continuare avem acea situație când informații despre contract (de achiziție a gazelor – n.r.) trebuie să le aflăm de pe surse, și sunt clauze secrete în continuare. Eu sper că în momentul în care se schimbă puterea politică, acele contracte vor fi găsite, nu le vor rupe, nu le vor arde. Și în baza acelor contracte va trebui să îi întrebăm de ce au semnat astfel de contracte cu clauze și dacă nu cumva ele duc spre off-shoruri”, a spus Vitalie Catană la emisiunea „TEMA” de la postul TV „Primul în Moldova”, care emite pe internet.

El este de părerea că Comisia pentru Situații Excepționale constituie element al „uzurpării puterii în stat”, în primul rând din cauza contractelor care privesc domeniul energiei, dar și din alte cazuri când „mecanismele constituționale sunt înlocuite cu cele improvizate”.

„Uzurparea puterii în stat asta înseamnă înlocuirea – în cazul dat despre care vorbim – înlocuirea mecanismelor constituționale cu niște mecanisme improvizate anticonstituționale, cum ar fi, de exemplu, acel prevetting care clar că încalcă separația puterii în stat. Toate acestea la un loc, din punctul meu de vedere, fac obiectul cercetării sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uzurpare”, a spus Catană.

„Avem pe față uzurparea cu prevettingul, cu CSE-ul și cu multe altele”, a rezumat el.

Până la momentul difuzării acestei știri, declarațiile sale nu au fost comentate de serviciile de presa ale Guvernului, Președinției, PAS.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.