Purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a anunțat că rezultatele auditului datoriei istorice a „Moldovagaz” către „Gazprom” vor fi dezvăluite în săptămâna viitoare.

Astfel, Ministerul Energiei va prezenta aceste rezultate în cadrul unei conferințe de presă, oferind acces public la toate documentele legate de audit și propunerile pentru soluționarea datoriilor.

Auditul independent a fost realizat de firma norvegiană Wikborg Rein Advokatfirma AS și Alianța britanică pentru riscuri criminalistice & Co, cu scopul de a determina atât valoarea exactă a datoriei istorice, cât și factorii care au contribuit la acumularea acesteia.

Firma de audit a avut misiunea de a investiga datoria „Moldovagaz” față de „Gazprom” în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii din stânga Nistrului.

Până acum, s-a raportat că datoria istorică a „Moldovagaz” față de „Gazprom” ar fi în jurul sumei de 433 de milioane de dolari. Cu toate acestea, includerea plăților restante în calculul total al datoriei ridică această sumă la 709 de milioane de dolari. Reprezentantul oficial al „Gazprom”, Serghei Kupriianov, a indicat că valoarea datoriei este de 590,8 milioane de dolari.

stiri.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.