Fostul ministru al Economiei Octavian Calmîc a spus că încercările de concesionare repetată a Aeroportului Internațional Chișinău au început în 2019, când aeroportul era deja în concesiune.

„Concesionarea repetată a aeroportului nu s-a început acum. Primele discuții cu diverși baroni cu papion au început în 2019 când, la diferite cine de taină, tot se făceau algoritme să fie preluat acest aeroport din mâinile unui concesionar și dat altuia. Lucrurile acestea se discută demult. Doar că acum se implementează agenda”, a declarat Calmîc în cadrul emisiunii „Puterea Patra” de la N4.

Este de remarcat faptul că Octavian Calmîc nu a precizat cine a discutat exact despre posibila concesionare a aeroportului în 2019. Totuși, în același an, au existat informații în presă că ministrul Economiei de atunci, Vadim Brînzan, împreună cu premierul din acea perioadă, Maia Sandu, s-au întâlnit cu Nat Rothschild pentru a discuta despre vânzarea-cumpărarea companiei concesionare a aeroportului – Avia Invest. Mai târziu, Brînzan a recunoscut că el și Sandu s-au întâlnit cu Nat Rothschild, însă nu pentru a negocia contractul, ci din „curtoazie”.

Brînzan a remarcat în august 2019 că compania NR Investments a miliardarului Nat Rothschild, după arestarea activelor Avia Invest, a decis să meargă „pe ușa din spate” și a cumpărat compania cipriotă offshore care deține 95% din Avia Invest, evitând controlul statului. Potrivit lui Brînzan, el s-a întâlnit cu Rothschild de două ori – pe 10 și 19 august 2019. La prima întâlnire, Rothschild și-a anunțat intenția de a cumpăra 95% din Avia Invest. Iar pe 19 august, a menționat Brînzan, la întâlnirea cu investitorul a fost prezentă și Maia Sandu.

„Vreau să fie clar: nu am negociat și nu ne-am consultat cu această companie. A fost doar o curtoazie. Am fost informați despre intenție și contract, iar ulterior am comunicat acest lucru Consiliului Suprem de Securitate. I-am spus investitorului că acest contract e subiectul unei investigații atât în Parlament, cât și la PG”, a spus Brînzan.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.