Fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, admite că tergiversarea achitărilor subvențiilor agricultorilor care le-a făcut să iasă la proteste ar putea avea două motive: insuficiența de bani în buget sau problema legată de capacitatea instituțională, inclusiv din cauza că personalul responsabil ar fi fost speriat de dosar și rețineri.

„Avem un miliard de restanțe la plățile subvențiilor pentru anul 2022, avem subvenții neachitate pentru anul 2023. Eu sper că nu sunt probleme cu lichiditățile la bugetul național și e doar o problemă de capacitate instituțională. Eu sper, dar admit și ambele situații. Că avem și o problemă legată de capacitatea instituțională de a gestiona multitudinea acelor dosare. Nu au oameni, nu sunt motivați, multă lume a fost speriată cu dosare, cu rețineri, cu lupta cu corupția și cu integritatea”, a menționat Octavian Calmîc în cadrul ediției din această seară a emisiunii „TEMA” de la „Primul în Moldova”.

El a remarcat volumul mare de dosare și procedurile extrem de rigide de perfectare a acestora, fapt care, în opinia sa, duce la confruntare între solicitați și instituția care adoptă aceste decizii.

„La noi toată lumea s-a transformat în procurori: în fiecare hârtie, în fiecare cuvânt scris să vadă un om suspect. Și sigur că asta tergiversează procesul, pe de o parte. Oamenii care sunt implicați încearcă să fie extrem de corecți, și orice virgulă care nu este pusă la locul său, ei rejectează aceste dosare. Și aici apare confruntarea între solicitant și instituția care ia astfel de decizii”, a explicat fostul ministru.

El a subliniat că, „trecând printr-o perioadă de criză economică, gradul de toleranță din partea statului față de cei care  creează valoare trebuie să fie mult mai mare”.

„Soluții trebuie să fie date. Sigur că garantul acestor soluții – și statul de fapt în întregime are garanția să creeze premise pentru un business profitabil. Oamenii dacă au făcut investiții, aceste investiții trebuie să fie recuperate”, a conchis ex-ministrul.

Până la momentul difuzării acestei știri, declarațiile sale nu au fost comentate de serviciile de presă ale Guvernului, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.