Buzu: Pensiile nu vor fi indexate cu 30% anul acesta


Anul acesta, pensiile nu vor fi indexate la nivelul ratei inflației. Adică, pensionarii nu trebuie să aștepte o indexare de 30% a pensiilor. Acest lucru a fost confirmat oficial de noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la canalul de televiziune „N4”.

„Pensiile, din păcate nu vor fi indexate cu 30 la sută. În acest an vom avea derogare de la această prevedere legală. Restul angajamentelor noastre rămân ferme. Este un an cu circumstanțe extraordinare. Deficitul bugetar în BASS este de 32%, deci, este destul de mare, care este acoperit din veniturile bugetului de stat. Un deficit de aproape 6 miliarde și 700 de milioane de lei”, a relatat ministrul.

Un alt motiv pentru care pensia nu va fi indexată integral este prevalența persoanelor în vârstă de pensionare asupra populației apte de muncă care lucrează și plătește contribuții la fondul de pensii.

Totodată, ministrul a remarcat că ministerul pe care îl conduce este preocupat de asigurarea sustenabilității sistemului și de protejare a veniturilor pensionarilor.

În același timp, Buzu a precizat că, de fapt, nivelul de creștere a pensiilor depășește inflația.

„Calculele noastre arată că, dacă inflația cumulativă din 2021 și 2022 a fost de aproximativ 48 la sută, pensia medie în această perioadă a crescut cu 52-53 la sută. Prin programele noastre, inclusiv prin modificări la sistemul de pensii, noi considerăm că puterea de cumpărare a pensiilor din Republica Moldova va fi protejată”, a precizat Buzu.

Reamintim că reprezentanții PAS au afirmat în repetate rânduri că pensionarii nu se încadrează în priorități. Iar președintele Maia Sandu a spus că, atunci când este întrebată de pensiile mici, ea le răspunde oamenilor că bugetul țării este ca o plăcintă și, dacă plăcinta este mică, nu contează cât de corect o împarți, pentru toți oricum nu o să ajungă.

De remarcat că la Curtea Constituțională au fost deja depuse 2 sesizări din partea opoziției – deputaților  fracțiunii „ȘOR” și celor din BCS, care au contestat derogarea făcută de PAS de la legislația cu privire la sistemul de pensii.

youtube


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne