Autoritățile Republicii Moldova intenționează să lanseze aplicația mobilă EVO, care își propune să facă conexiunea dintre cetățean și stat mai facilă, până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Mihai Lupașcu. Oficialul susține că, în prima etapă, aplicația va pune la dispoziția cetățenilor actele de identitate digitalizate. La fel, direct din telefon, vor putea fi procesate plățile guvernamentale.

„În prima instanță o să avem identitatea digitală. Adică buletinul de identitate, permisul de conducere, pașaportul și alte acte de identitate vor fi disponibil pe telefon. Aplicația ne va permite să utilizăm aceste acte fără să le purtăm cu noi în format hârtie. Așadar, actele disponibile vor fi echivalate cu actele clasice, pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Mihai Lupașcu.

Oficialul susține că, inițial, aplicația va pune la dispoziția cetățenilor, pe lângă actele de identitate digitalizate, și moduri de plăți guvernamentale, pentru serviciile prestate de stat. Ulterior, aplicația ar urma să fie completată cu noi funcții, care să faciliteze interacțiunea dintre stat și cetățean. Aplicația mobilă a fost gândită și creată după o aplicație similară, disponibilă în Ucraina, care s-ar bucura de mare succes în rândul utilizatorilor.

„Avem exemplul Ucrainei, care are o asemenea aplicație și are un succes foarte mare. Vrem să îi dăm cetățeanului un instrument simplu de interacțiune cu statul, la fel cum se întâmplă asta în Ucraina”, a menționat secretarul de stat Mihai Lupașcu.

newsmaker.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.