Potrivit politologului Igor Boțan, summitul Comunităţii Politice Europene, care va avea loc în Republica Moldova în perioada 1-2 iunie, este un „eveniment important”, dar „în nici un fel legat de Uniunea Europeană”. Această opinie a fost exprimată de politolog la emisiunea „PULS cu Ludmila Belcencova” de la postul de televiziune Orizont.

„Din punctul meu de vedere, acesta este un eveniment important, dar nu are nicio legătură cu Uniunea Europeană. Acesta este un summit care este legat de securitate. Și înseși ideea respectivă a domnului Macron a fost înaintată în contextul, să zicem, al distrugerii practic a întregului sistem de securitate din Europa”, a spus Botan, adăugând că vorbim despre „securitatea militară, economică, energetică și de infrastructură”.

Politologul a subliniat că, „dacă te uiți la documentele adoptate după primul summit CPE de la Praga, acest lucru nu are nimic de-a face cu UE și cu extinderea acesteia”.

Totodată, expertul a adăugat că tema securității va fi principala la summit, iar problemelor Moldovei se va acorda mult mai puțină atenție.

„Summitul nu este adunat de dragul Moldovei, ci pentru a discuta probleme serioase de securitate”, a rezumat Botan.

La momentul difuzării acestei știri, serviciile de presă ale Guvernului, MAEIE, Președinției și PAS nu au comentat declarațiile lui Igor Boțan.

facebook

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.