BNM: În luna august moldovenii au scos mai mulți bani din bancomate


Volumul banilor în circulație a constituit 31 de miliarde de lei, cu 658 de milioane de lei mai puțin în luna august față de începutul anului, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Băncile au eliberat de la ghișee 112,6 miliarde de lei în perioada ianuarie – august 2022, cu 13% mai mult față de perioada similară a anului precedent.

Creșterea respectivă a fost determinată, preponderent, de cumpărarea valutei de la persoane fizice, care s-a majorat cu 1,7 la sută, constituind 29 744,4 milioane de lei (echivalentul a 1 593,1 milioane USD), ceea ce reprezintă 26,4 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

Totodată, volumului eliberărilor din conturile persoanelor fizice s-au majorat cu 5 468,1 milioane de lei (24,5 la sută), care a însumat 27 819,7 milioane de lei.

Ponderea acestora a crescut cu 2,2 p.p. și a constituit 24,7 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

De menționat că, impactul cel mai semnificativ asupra eliberărilor banilor în numerar l-au avut eliberările din bancomate cu o pondere semnificativă de 21,6 la sută din volumul total al eliberărilor.

Moldovenii au retras din bancomate 24,4 miliarde de lei cu 30% mai mult.

Volumul mare al retragerilor banilor din bancomate a fost influențat de războiul din Ucraina, care a stârnit panică în rândul moldovenilor, migranții moldoveni care au venit în concedii acasă și au făcut achiziții, dar și refugiații ucraineni care își extrag banii de pe carduri.

[sc name=”replica_ro” ][/sc]


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne