Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, îi cere Parlamentului să nu adopte proiectul PAS, privind incinerarea anvelopelor uzate


Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care deţine interimatul funcţiei de Ombudsman, cere deputaţilor să nu adopte proiectul de lege propus de PAS, privind incinerarea anvelopelor uzate.

Maia Bănărescu susţine că votarea acestui amendament în lipsa studiilor de impact asupra mediului și asupra sănătății populației este prematură. Reacția Ombudsmanului vine după o ședință cu reprezentanții asociațiilor obștești de mediu, unde a fost abordată problema.

Participanții la ședință au atras atenția asupra impactului negativ al arderii anvelopelor asupra calității aerului în cazul când instalațiile pentru filtrarea aerului nu protejează și nu diminuează eliminarea de pulbere, care are impact dezastruos asupra solului și apelor.

„Va fi încălcat dreptul la mediu al cetăţenilor prin lipsa unui mecanism adecvat, lipsa unui mecanism de monitorizare a arderii roţilor. Trebuie stopată modificarea care va fi adusă în legislaţie în cadrul normativ şi trebuie să fie respectată procedura de dezbateri publice.”, a declarat Maia Bănărescu.

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de către 52 de deputaţi PAS în decembrie anul trecut.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne