Activitatea de audit financiar și juridic independent al datoriei malului drept al Nistrului pentru gazele naturale furnizate de Gazprom practic s-a încheiat, însă deocamdată nu se face public. Anunțul respectiv a fost făcut de către Constantin Borosan, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la emisiunea „În Context” de la TV Moldova1.

„A fost finalizată practic activitatea de audit financiar și juridic independent al datoriei malului drept al Nistrului pentru gazele naturale, deci Moldovagaz față de Gazprom. Practic există deja un raport de audit preliminar, în care părțile – în primul rând, Guvernul care a comandat acest audit are posibilitatea să se expună cu privire la conținutul acestuia”, a declarat Borosan.

Potrivit lui, odată ce raportul va fi definitivat, „desigur vor urma următoarele acțiuni legate de acesta”.

Întrebat despre suma de $700 de milioane care ar constitui datoria istorică a malului drept, oficialul a spus că sunt „mari semne de întrebare față de valabilitatea și valoarea acelei datorii”.

„Într-adevăr, aceasta și a servit de fapt temeiul pentru care Guvernul țării noastre a comandat acest audit, fiindcă avem mari semne de întrebare față de valabilitatea și valoarea acelei datorii. Iată de ce a fost comandat acest audit”, a spus Borosan.

El a menționat că despre rezultatele raportului de audit se va comunica odată ce vor putea fi făcute publice concluziile acestuia.

„Și în baza concluziilor acestuia, odată ce vom putea face public, despre rezultatele acestuia desigur vom comunica. Dar doresc să accentuez că însuși faptul că a fost comandat acest audit, a rezultat din mari semne de întrebare pe care le are Guvernul, societatea vizavi de existența acestor datorii”, a conchis secretarul de stat.

facebook