Aproape 70 de persoane au fost rănite după seismul din vestul Turciei


Cel puţin 68 de persoane au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea 5,9 care s-a produs miercuri dimineaţă în vestul Turciei, a anunţat ministrul Sănătăţii din această ţară, Fahrettin Koca, potrivit agenţiei de presă Anadolu, citată de DPA.

O persoană se află în stare gravă după ce a sărit pe fereastra locuinţei sale în urma unui atac de panică, a raportat postul de televiziune CNN Turk.

Epicentrul seismului, care s-a produs în jurul orei locale 04:00 (01:00 GMT), a fost localizat în provincia de pe ţărmul Mării Negre Duzce, a anunţat Autoritatea de control a dezastrelor naturale (AFAD), însă cutremurul de pământ a fost resimţit şi la distanţe mari, inclusiv în Istanbul – care se află la 200 de kilometri de Duzce -, precum şi în capitala ţării, Ankara.

Acest seism a fost urmat de cel puţin 100 de replici, potrivit AFAD.

Potrivit Centrului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), seismul din vestul Turciei a avut magnitudinea 6,1, însă Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean (EMSC) a raportat o magnitudine de 6.

Autorităţile turce au anunţat că magnitudinea seismului a fost de 5,9, iar epicentrul cutremurului a fost localizat în Gölyaka, în provincia Düzce, în nord-vestul ţării.

Primarul din Duzce, Faruk Ozlu, a declarat pentru postul de televiziune CNN Turk că atacuri de panică au fost înregistrate în rândul locuitorilor acelui oraş, însă deocamdată nu au fost raportate decese şi nici persoane rănite grav.

De asemenea, nu au fost constatate avarii importante la nivelul clădirilor din localitate.

AFAD a anunţat că a sistat temporar alimentarea cu electricitate în regiune şi i-a îndemnat pe rezidenţi să îşi păstreze calmul.

Turcia se află la intersecţia dintre plăcile tectonice eurasiatică şi africană, o regiune predispusă la o activitate seismică intensă. Unul dintre cele mai grave cutremure de pământ din ultimii ani s-a produs în octombrie 2020 în oraşul Izmir de pe ţărmul Mării Egee, în urma căruia peste 100 de oameni au murit.

În noiembrie 1999, un cutremur cu magnitudinea 6,3 a ucis aproximativ 900 de persoane în regiunea Duzce.

În luna septembrie a aceluiaşi an, un seism deosebit de puternic, ce a avut magnitudinea 7,4, a omorât peste 17.100 de oameni în regiunea din jurul oraşului industrial Izmit, situat la o distanţă de 130 de kilometri de Duzce.

Experţii se aşteaptă la un cutremur puternic şi în cel mai mare oraş al Turciei, Istanbul, în viitorul apropiat.

agerpres.ro


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne