APEL: Comunitatea internațională trebuie să dea o apreciere justă fărădelegilor autorităților Moldovei în raport cu mass-media din țară


În această seară, la finalul săptămânii de lucru, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), care are sarcina de a adopta măsuri de depășire a crizei energetice a decis, fără niciun drept de apel, fără niciun temei legal, cu grava depășire a competenței și a tuturor standardelor internaționale democratice ale unui stat de drept, a decis suspendarea imediată a licențelor de emisie a mai multor furnizori media. Argumentarea CSE este total neîntemeiată.

Posturile TV vizate de decizia CSE niciodată nu au primit nicio sancțiune din partea Consiliului Audiovizualului pe motivele invocate legate de război și altele.

Mai mult, fie și în situația de urgență, conform deciziilor Curții Constituționale, CSE nu poate substitui organele statului, inclusiv Parlamentul,  deci nu poate modifica legi, nu poate retrage licențe etc. CSE poate lua decizii strict legate de măsurile pentru depășirea stării de urgență.

Decizia de astăzi este un atac fără precedent la libertatea de exprimare, la libertatea editorială, la libertatea jurnaliștilor etc. Este călcată în picioare Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Constituția Republicii Moldova, democrația, statul de drept și pluralismul.

Comunitatea internațională, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova trebuie să dea o apreciere justă a acestor fărădelegi în conformitate cu standardele aplicate la nivel internațional în vederea stopării acestor grave derapaje fără precedent în istoria Republicii Moldova.


  • 2019 © primul.md - Primul în moldova
  • Contactati-ne