Anul trecut, prețul zahărului în Moldova a crescut cu aproape 56%. Datele au fost anunțate de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în urma unui dialog purtat cu doi producători în cadrul Consiliului consultativ sectorial „Sfecla de zahăr și produse procesate”.

Creșterea prețurilor interne la zahăr cu aproape 56% a fost de circa două mai mare decât rata medie a inflației. Scumpirea a continuat și în primele două luni ale acestui an, dar ritmul de creștere este mai lent – cu 1,77%.

Potrivit datelor ministerului de resort, cantitatea de zahăr disponibilă în depozite la moment este excesivă, iar procesatorii susțin că securitatea alimentară a țării nu va fi afectată chiar dacă vor fi reluate exporturile de zahăr, scrie point.md citând mold-street.com.

„În comun cu Ministerul Economiei vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a permite comercializarea zahărului pe piețele externe, astfel încât să fie prevenit un potențial impact negativ asupra profitabilității fabricilor de procesare”, a menționat secretarul de stat al MAIA, Vasile Șarban.

Exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.

point.md

tvrmoldova.md